More

  Hoe ‘1917’ je voor de gek houdt: één lang shot is niet wat het lijkt

  Advertentie
  Advertentie

  -

  Ze maakten kans op een Oscar voor beste film, maar dat lukte net niet. Wel kon ‘1917’ het gouden beeldje voor beste visuele effecten, beste camerawerk en beste geluidsmix mee naar huis nemen. Welverdiend, aangezien het lijkt dat de film in één shot gefilmd werd. Uiteraard is dat niet het geval. Hoe ze dat deden, onthullen we hier.

  Wie afgelopen week de bioscoop indook is misschien gaan kijken naar ‘1917’. Meteen valt het unieke camerawerk op, waar het lijkt alsof de film in één doorlopend shot gefilmd werd. ‘1917’ vertelt het verhaal van twee jonge militairen die de opdracht krijgen om andere troepen te waarschuwen voor een valstrik van het Duitse leger. Het leven van vele jonge mannen staat op het spel.

  Filmmagie voor gevorderden

  Vanaf het begin tot het einde volg je de tocht van de jonge soldaten in één ruk door. Zo lijkt er doorlopend op één plek gefilmd, maar dat is natuurlijk niet zo. De film maakt gebruik van enkele handige trucjes waardoor het niet opvalt dat er van shot gewisseld werd. Het is trouwens niet de eerste keer dat er van deze filmmagie gebruik gemaakt wordt, zo werd er in de openingsscène van ‘Spectre’ veelvuldig afgewisseld tussen verschillende indoor-, en outdoorlocaties (vanaf 2:56 in onderstaande video). Toch heb je daar als kijker vermoedelijk niets van gemerkt dankzij de techniek van ‘continuous scene changes’. Hoe ze dat concreet doen? Zo wordt er bijvoorbeeld gewisseld wanneer er een object door het beeld verschijnt of wordt er van scène gewisseld door een snelle camerabeweging.

  Net van die filmtechniek werd veelvuldig gebruik gemaakt in ‘1917’, maar uiteraard was er ook ingenieus camerawerk noodzakelijk. Zo werd er in de scène waarin het hoofdpersonage door het slagveld loopt gebruik gemaakt van een camerakraan, handheld én een camerakraan gemonteerd op een truck. Dat gebeurde bovendien allemaal in één take, zonder dat je daar als toeschouwer iets van merkte (vanaf 8:19 in de video hierboven). Die technieken betekenen niet dat er veel mocht mislopen, zo waren de scènes gemiddeld zo’n 7 à 8 minuten lang.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie