More

  Het coronavirus is nu ook zichtbaar vanuit de ruimte: bekijk het verlaten Venetië

  Advertentie
  Advertentie

  -

  Italië is een van de hardst getroffen landen door het coronavirus. Ondertussen zijn er reeds zo’n 22.750 doden gevallen in het Zuid-Europese land. De gevolgen van het virus zijn nu ook vanuit de ruimte te zien, doordat het hele land in lockdown is.

  In Italië zijn er reeds zo’n 172.000 besmettingen bekend met het coronavirus. Het land zit dan ook sinds maart in lockdown om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Dat betekent dat de 60 miljoen inwoners van het land zo veel mogelijk binnen blijven. Ook toeristen zijn er niet meer te vinden. 

  Kalmte tijdens paasweekend

  Die kalmte is nu ook vanuit de ruimte te zien. De Sentinel-2 satelieten, die de aarde observeren voor het Copernicus-programma van de ESA en de Europese Commissie, hebben beelden gemaakt van Venetië tijdens het paasweekend van 2019 en van 2020. 

  Op de beelden valt meteen de afwezigheid van bootjes, gondels en cruiseschepen op, enkel politie patrouilleert op de waterlopen en pleinen in Venetië.

  © bewerkte Copernicus Sentinel data (2019-20), verwerkt door ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

  Kalmte zorgt voor helderder water

  Op andere beelden van de Copernicus Sentinel-2 satelliet (onderaan) is de drukte te zien voor de lockdown (meest recente beelden zonder wolken zijn van 20 februari). Op 11 maart werden de maatregelen strikter, maar is er nog steeds drukte. Op 19 maart was de lockdown volledig van kracht en is er quasi geen enkele boot te zien.

  De natuur doet zijn voordeel met de afwezigheid van de mens. Door het gebrek aan scheepvaart tijdens de lockdown nam de helderheid van het water in Venetië fors toe. Dat komt doordat de afwezigheid van schepen ervoor zorgt dat sedimenten in het water naar de bodem zakken en daar blijven liggen. Daardoor lijkt het water helderder dan anders. 

  V.l.n.r.: Venetië op 20 februari (voor lockdown), 11 maart (na lockdown) en 19 maart / © Copernicus Sentinel-2
  BronESA
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie