More

  HBO Max zet plannen voor Europese uitrol door: wanneer naar België?

  Advertentie

  -

  Komt HBO Max naar België en Nederland? De streamingdienst verhoogt de temperatuur en lijkt zijn zinnen gezet te hebben op een grote Europese uitrol. Dit jaar komt de dienst al zeker naar Scandinavië en Spanje.

  HBO zet zijn plannen door om zijn streamingdienst HBO Max in Europa te lanceren, dat vertelden topvrouwen Christina Sulebakk en Priya Dogra aan Hollywood Reporter. Eind vorig jaar kondigde WarnerMedia – het moederhuis van HBO Max – aan, dat het zijn streamingdienst ook in Europa wou lanceren.

  In eerste instantie verschijnt de dienst, dit jaar nog, in Scandinavië en Spanje. Vanaf volgend jaar komt HBO Max naar andere Europese regio’s, zoals Portugal en landen in Centraal- en Oost-Europa. In België en Nederland zitten de rechten voor HBO-content voorlopig nog bij respectievelijk Streamz en Ziggo. Eerder raakte al bekend dat het contract tussen Streamz en HBO verlengd werd, daardoor leek de komst van HBO Max naar België op de lange baan geschoven. Al wou Streamz niets zeggen over de duurtijd van de overeenkomst, zo schreef De Morgen.

  Globale streamingdienst

  Dat nieuws, samen met de commentaren van de HBO-topvrouwen, voedt de speculatie dat HBO zijn streamingsrechten in Europa meer dan ooit in eigen beheer wilt nemen. Net zoals in de Benelux, zitten de rechten voor HBO-content in andere Europese landen bij lokale partners. Zo is het in het VK, Duitsland en Italië al zeker tot 2025 wachten op de lancering van HBO Max. Tot dan loopt daar het contract met Sky, dat schreef Bloomberg. Pas na het aflopen van het contract zou HBO Max daar kunnen opstarten.

  Al lijkt het zeker dat HBO zinnen gezet heeft op een eigen globale streamingdienst, want na Europa wilt de dienst ook naar andere regio’s uitbreiden. Vermoedelijk wegen de versnipperde rechten overheen de verschillende landen en hun opbrengsten niet op tegen het potentieel klantenaantal van een eigen streamingdienst. Het is nog speculatie, maar mogelijk kunnen we hierdoor HBO Max in 2022 of 2023 verwelkomen in de Benelux.

  Al zou de opstart van HBO Max, het Vlaamse Streamz in de problemen kunnen brengen. Ze zijn namelijk erg afhankelijk van HBO voor de aanlevering van de buitenlandse content op hun platform en zullen niet graag een einde zien komen aan het contract.

  Welke films en series?

  Op HBO Max krijg je de klassieke HBO-content te zien, zoals Chernobyl of Game of Thrones. Die content kan je op dit moment in België en Nederland bekijken via respectievelijk Streamz en Ziggo. Bovenop de HBO-content zal ook aangekochte content van andere filmstudio’s, zoals Warner Bros en DC Entertainment, op HBO Max te zien zijn.

  HBO Max is in de VS te verkrijgen voor 14,99 USD/maand. Over Europese prijzen is nog niets bekend.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer