More

  Hayley Williams ‘FLOWERS for VASES / descansos’: een dromerige mix van melodieën (★★★)

  -

  Paramore lijkt lang vergeten wanneer we naar FLOWERS for VASES / descansos van Hayley Williams luisteren. Haar band Paramore was qua genre al een tijd in een andere richting geslagen dan hun vroegere rock, maar met dit album verandert Williams haar stijl nog drastischer. Haar stem past bij alle genres, bewijst ze alweer.

  FLOWERS for VASES / descansos. Het is niet het allereerste soloproject van Hayley Williams maar wel het eerste échte album van de zangeres. De stijl van dit album lijkt op geen enkele manier op de muziek van haar band. Als we een lied zouden moeten selecteren uit hun catalogus dat het meest gelijkt op deze zangstijl, is het waarschijnlijk ‘The Only Exception’. En zelfs dat lied klinkt helemaal anders dan dit rustige album met sfeervolle melodieën en betekenisvolle beeldspraak.

  Verlies

  Er is één thema dat door het hele album meermaals terugkomt: verlies. Wanneer we mensen in ons leven verliezen, bedenken we ons vaak hoe we traag maar zeker zullen vergeten hoe ze eruitzagen en klonken. ‘First Thing To Go’ klinkt precies zoals dat gevoel na zo’n verlies, waarbij je nostalgisch terugkijkt naar het leven met die persoon. Door die universele ervaring is het een topper om het album mee te beginnen.

  In ‘My Limb’ vergelijkt ze haar vorige geliefde met een ledemaat waar ze nu zonder moet leren leven. Het lied leek na een eerste beluistering niet onmiddellijk geweldig. Een tweede keer kon ons echter overtuigen door de drums op de achtergrond en de sfeervolle outro van het liedje. Om één of andere klinkt het refrein van dit liedje als de melodie van een misdaadfilm, en dat vinden we geweldig.

  Doelbewust gelekt

  Voor ‘My Limb had’ de zangeres een fan in Nashville bezocht om haar een kopie van het lied te geven. Het eigenaardige daaraan? Ze vroeg de fan persoonlijk om het lied online te lekken, wat in de muziekwereld een unieke aanpak is. Om eerlijk te zijn is het een zeer slimme marketing techniek, aangezien veel mensen als meeuwen op gelekte muziek vliegen.

  A grower

  We waren zeer gelukkig toen opeens een ballad-achtige piano-instrumentatie zijn verschijning maakte in ‘KYRH’. We hadden graag een grotere climax gehoord in het liedje, omdat de pianomelodie zich daartoe lijkt te lenen, maar het is nog steeds een hypnotiserende melodie waar je binnen de kortste keren bij wegdroomt.

  Het was wel na dit liedje dat we bijna genoeg hadden van het album. Veel liedjes klinken hetzelfde en na twintig minuten heb je het gevoel voldoende te hebben gehoord. Toch was het beste van het album niet per se voorbij. ‘No Use I Just Do’ was namelijk één van onze persoonlijke favorieten, die ons best verraste met zijn betoverende pianomelodie en een nostalgische autotune in de outro van het nummer. 

  Niet voor iedereen

  FLOWERS for VASES / descansos is een album dat je enkele keren moet beluisteren om er de liedjes uit te pikken die je leuk vindt. Zo was ‘Asystole’ eerst niet zo denderend, maar vonden we er na enkele luistersessies opeens charme in. Het album is dus niet meteen voor iedereen gemaakt, maar zeker het luisteren waard.

  Zouden we dit album afspelen om er écht naar te luisteren? Niet per se. Daarvoor lijken de liedjes nogal op elkaar, waardoor je naar vijf liedjes klaar bent om iets anders te gaan doen. Het is wel een geweldig album voor op de achtergrond, om dan af en toe een momentje weg te dromen bij de nummers die er voor jou uitspringen. En via streamingplatforms kan je altijd precies die liedjes uitkiezen waar je voor viel natuurlijk.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie