More

  Hayek, Yeet, Sksksk of Bruh: ken jij deze Kinder-, en Tienenwoorden van het Jaar?

  Advertentie

  -

  ‘OK boomer’ heb je ongetwijfeld ergens gelezen de laatste weken, maar weet jij ook wat een ‘scrunchie’ is of weet je wat ‘hayek’ of ‘yeet’ wilt zeggen? Deze woorden zijn genomineerd voor Tiener-, en Kinderwoord van het Jaar.

  In navolging van de verkiezing van het Woord van het Jaar (een initiatief van Van Dale) gaat Ketnet voor de negende keer op zoek naar het Kinderwoord van het Jaar. Sinds 2012 werkt Ketnet daarvoor samen met Van Dale. Nieuw dit jaar is dat er voor het eerst ook een Tienerwoord gekozen wordt. Het nieuwskanaal voor jongeren van VRT NWS: nws.nws.nws deed hiervoor een oproep waar een bijzondere shortlist uit voortkwam.

  Shortlist Tienerwoord van het Jaar

  • Hayek: overdreven

  ‘Jij hebt tot 3u ’s nachts zitten gamen. Hayek’

  •  Yeet: joepie! Geeft uitdrukking aan blijdschap.

  ‘Billie Eilish heeft een nieuwe single. Yeet’

  •  Skeer: armoedig

  ‘Mijn geld is op: skeere tijden’

  •  OK boomer: om te verwijzen naar oudere generatie die hen niet begrijpt

  ‘In mijn tijd moest je naar de bib om info te zoeken’. Antwoord: ok boomer

  Stemmen

  Stemmen kan via de story van het instagramkanaal nws.nws.nws van vrijdagavond 13 december 19 uur tot en met zaterdagavond 14 december 19 uur. Het Tienerwoord van het jaar wordt bekend gemaakt op maandag 16 december omstreeks 17.55 uur op het instagramkanaal nws.nws.nws.

  Shortlist Kinderwoord van het Jaar

  De shortlist van het Kinderwoord van het jaar werd zonet bekendgemaakt in Karrewiet, het jeugdjournaal van Ketnet. Vanaf nu kunnen Ketnetters stemmen op hun favoriete woord.

  Ontdek de shortlist hieronder:

  • Tingles: tintelingen

  Als je ASMR luistert, krijg je kippenvel of tingles.’

  •  Karma: alles wat we doen, denken of zeggen, komt uiteindelijk weer bij onszelf terug

  Iemand lacht een klasgenoot uit in de klas, even later stapt hij buiten en valt hij over een bananenschil. Diegene die uitgelachen wordt, zegt: “karma!”.

  • Bruh: ‘gast’ of ‘kerel’

  “Meen je dat nu, bruh?” 

  •  Sksksk: drukt een lach uit, zowel positief als ironisch (het nieuwe ‘LOL’). Wordt vooral gebruikt door VSCO-meisjes: ze dragen scrunchies, een schelpenketting, Vans of Birkenstocks en hebben altijd een metalen drinkbus en een hippe rugzak bij.

  “Sksksk! Wat je daar zegt, is echt belachelijk!”

  •  Scrunchie: felgekleurd elastiekje in stof, voor in het haar, maar veel meisjes dragen ze ook rond de arm.

  “Hoeveel scrunchies heb jij voor in je haar of rond je arm? Ik 5!”

  Stemmen

  Ketnetters kunnen vanaf nu hun stem uitbrengen op hun favoriete woord via Ketnet.be en de Ketnet-app. De stemming wordt afgesloten op zaterdagavond 14 december omstreeks 23.59 uur. Welk woord het geworden is kom je te weten in Karrewiet op maandag 16 december omstreeks 17.55 uur.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer