More

    Halsey ‘If I Can’t Have Love, I Want Power’: Een unieke ervaring (★★★★)

    Halsey ‘If I Can’t Have Love, I Want Power’: Een unieke ervaring (★★★★)

    -

    Met If I Can’t Have Love I Want Power toont Halsey waar haar sterktes liggen. Het eerste nummer neemt je al meteen mee naar een middeleeuwse sfeer die perfect past binnen haar nieuwste project van het album: een IMAX film met passende nummers en een meeslepend verhaal.

    We kunnen eerlijk zijn, met de film If I Can’t Have Love I Want Power legt Halsey de lat hoog voor andere artiesten. Artieste Melanie Martinez maakte zelf ook al een film bij haar album K-12, maar daarnaast blijft het album-film fenomeen een uitzondering. Wij weten alvast één ding, van ons mag elke artiest hun creativiteit de vrije loop laten zoals Halsey dat deed in de nieuwe film. Ze sleurde ons onmiddellijk mee in een fascinerend verhaal met prachtige sets en geweldige nummers.

    Recht voor z’n raap

    Als je eerlijkheid zoekt in muziek, is Halsey sowieso de artiest waar je jezelf in zal vinden. De verschillende stijlen en genres die je op dit album vindt, maken het ook een intrigerende en opzwepende luistersessie. Wij hadden alvast regelmatig het gevoel dat we in een film zaten, zelfs voor we de film van het album hadden gezien.

    Zeker bij Lilith merk je dat de artieste recht voor haar raap is. Ze leest je nog net geen hele brief voor over haar persoonlijkheid, alsof ze tegen de luisteraar toegeeft dat ze niet kan liefhebben als ze het liefde noemt. Een gedachtesprong waar sommige luisteraars zich wellicht in kunnen vinden. Het nummer Whispers heeft diezelfde toon, waarbij ze eerder een brief lijkt voor te lezen aan zichzelf of aan de mensen die zichzelf ook in de tekst herkennen. Zij die de wereld rondwandelen met chaotische gedachten en niet altijd weten wat ze écht willen in het leven en wie ze echt zijn.

    Volume op 100%

    Halsey steekt haar mening en perspectieven niet onder stoelen of banken, en ze bewijst voor de zoveelste keer dat ze ontzettend goede songteksten kan schrijven. Het ritme van de zinnen en de muziek werken telkens weer goed samen, waardoor je bijna niet anders kan dan op een neer springen op de muziek. Zeker Easier than lying vraagt om een goede spring-sessie, en 1121 kan je niet doorkomen zonder elke zin van het refrein mee te zingen.

    En dan hebben we het nog niet eens over Girl is a gun gehad, waarbij wij de neiging hebben om de hele tijd in cirkeltjes te draaien. Bij Girl is a gun was het liefde op het eerste gehoor. De unieke sound en catchy tune van het nummer veroverden ons hart onmiddellijk en maakten het één van de nummers uit onze top 5, die we hierboven allemaal hebben opgesomd.

    Laid-back rustmomentjes

    If I Can’t Have Love I Want Power bestaat uit veel donkere en eerlijke nummers, dus het was een verademing om af en toe ook een rustiger nummer te kunnen beluisteren. Darling en Ya’aburnee klinken als de perfecte liedjes om te luisteren terwijl je naar huis rijdt van een avondje uit. Het zijn allebei nummers die ze gericht lijkt te hebben naar haar nieuwe kindje, dat dit jaar geboren werd, en het kindje dat ze verloor, waarover ze in haar vorige album Manic zong in het nummer More.

    All of this is temporary

    Het is moeilijk om de filmervaring in één woord samen te vatten zonder te dramatisch te klinken. Maar als we toch één woord zouden moeten kiezen, zou het ‘spectaculair’ zijn. Voor een conceptuele film zagen de sets en scènes er één voor één even indrukwekkend uit, en de outfits van de personages namen je mee naar de tijd van koningen en koninginnen.

    Lilith badhuis-scène
    © Lucas Garrido

    Het was ook de eerste keer dat we een IMAX-theater bezochten, en dat IMAX-aspect voegde zeker en vast toe aan de ervaring. Je wist soms niet waar je eerst moest kijken. Er zaten niet alleen zeer goede acteurs in de film, maar ook unieke sets en interessante camerashots. In het begin was het verhaal af en toe verwarrend omdat we niet meteen begrepen wat er aan de hand was, maar achteraf gezien was dat niet slecht, omdat we daardoor extra opletten om te zoeken naar antwoorden.

    Voor herhaling vatbaar

    Voor een film van een artiest moet dit project zeker niet teniet doen. We zouden dit soort projecten zelfs vaker de revue willen zien passeren aangezien je op die manier een nieuw perspectief op het album krijgt. Als If I Can’t Love, I Want Power op andere platforms verschijnt, zullen wij hem alvast nog eens hernemen, omdat we sowieso details gemist hebben door een andere kant op te kijken.

    Als je wil ontdekken hoe de filmsfeer aanvoelde, raden wij zeker Bells in Santa Fe, I am not a woman, I’m a god en The Lighthouse aan. Die nummers doen ons bij het herbeluisteren het meeste aan de scènes terugdenken.

    Hieronder kan je alvast de trailer bekijken!

    Advertentie
    Advertentie

    Lees Meer

    Advertentie