More

  Gustav Klimt, The Immersive Experience: een virtuele glimp van het brein achter De kus

  © Gustav Klimt, The Immersive Experience

  Gustav Klimt, The Immersive Experience: een virtuele glimp van het brein achter De kus

  -

  In de donkere hallen van de Hortagalerij onder Brussel-Centraal vonden ooit hitsige feestjes plaats. Tegenwoordig vind je er geen pompende muziek, bezwete lichamen of drank die tot in de vroege uurtjes rijkelijk vloeit. Wel loopt er een verbazingwekkende tentoonstelling die een beeld schetst van het meesterlijke brein van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt. Ga op reis doorheen de leefwereld van een van de meest invloedrijke en vooruitstrevende artiesten uit de belle époque.

  Na het grote succes van de twee gelijknamige voorstellingen over het werk van Monet en Van Gogh, is het de beurt aan de symbolistische meester Gustav Klimt. In Gustav Klimt, The Immersive Experience komen de creaties van de Weense kunstenaar samen in een idyllische prikkeling voor alle zintuigen.

  De digitale kunsttentoonstelling − die loopt tot begin september − is opgebouwd rond drie belangrijke luiken: zijn eerste werken en architectuur, het buitenleven en de bloemenpracht, en zijn bekende gouden periode. Klimts werk bestaat vooral uit schilderijen, maar ook muurschilderingen, tekeningen, schetsen en collages passeren de revue.

  © Gustav Klimt, The Immersive Experience

  Grensverleggende kunst

  De kunstenaar kende veel periodes die telkens gekenmerkt werden door een drastisch verschillende stijl. Zijn vroege werken, die nog sterk beïnvloed waren door zijn klassieke scholing, beperkten zich tot realistische portretten. Maar geleidelijk aan wist hij zich los te rukken van de strikte regels, opgelegd door het autoritaire kunstwereldje.

  Binnen het eigenzinnige Wiener Secession-collectief kreeg Klimt eindelijk de kans om zijn artistieke verbeelding de vrije loop te laten. De modernistische kunstenaar ontpopte zich van klassieke leerling tot de onbeschaamde belichaming van lef en gewaagdheid.

  Volgens zijn filosofie maakte het hem echter niet uit of de massa zijn werken mooi vond; wel was het voor hem van belang wie zijn kunst mooi vond. De expositie in Brussel houdt weinig rekening met die sociologische visie van de kunstenaar, aangezien zij resoluut op het grote publiek is afgestemd. Een slimme zet om kunst op een toegankelijke manier tot bij de mensen te brengen!

  Verschillende dimensies

  The Immersive Experience blaast een frisse wind doorheen het repertoire van Klimt, met respect voor de visie achter de originele stukken en hun chronologie. Schilderijen komen tot leven aan de hand van 2D-animaties en 360°-projecties. Gebouwen waaraan de meester heeft gewerkt, worden door middel van 3D-constructies gereconstrueerd. Personages en figuren krijgen hun eigen vorm, ritme en persoonlijkheid.

  Enkele onderscheidende elementen vormen de rode draad doorheen het oeuvre en de tentoonstelling, namelijk vrouwelijkheid, natuur en buitenlandse invloeden zoals de Byzantijnse, Japanse en Egyptische cultuur. Maar ook de expressieve evolutie van Klimt als artiest, van conventioneel tot uitdagend, is duidelijk terug te vinden in de tentoonstelling. Het licht- en schouwspel krijgt vorm op het machtige ritme van Beethovens 9e symfonie. Een unieke virtual reality-ervaring zorgt dan weer voor de perfecte afsluiter doorheen Klimts levensloop.

  Aan wie kunst op een originele, toegankelijke manier wil beleven, biedt deze tentoonstelling de ultieme gelegenheid. Zo’n 45 minuten lang word je meegezogen in een zintuigprikkelende wereld waarin figuren, licht en landschappen ongedwongen samenkomen. Ontdek de innovatieve combinatie van technologie en kunst en laat je onderdompelen in het eigenwijze universum van Gustav Klimt!

  Gustav Klimt, The Immersive Experience is tot 5 september 2021 te zien in de Hortagalerij in Brussel.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie