More

  GRAFIEK: Bekijk in detail hoeveel besmettingen er in uw gemeente zijn met het coronavirus

  Advertentie

  -

  Er zijn 98 nieuwe doden te betreuren door het coronavirus, dat werd vanochtend bekendgemaakt op een persconferentie. Tevens werden 94 ‘oude’ overlijdens gerapporteerd, voornamelijk uit woon-zorgcentra. Dat brengt het totaal op 705 sterfgevallen. Wij overlopen het coronavirus in een aantal grafieken. Verder maakte Sciensano ook nieuwe, gedetailleerde kaarten beschikbaar op gemeentelijk vlak.

  LEES OOK: Bekijk ook ons dossier ‘coronavirus’

  Het aantal besmettingen blijft verder stijgen. De laatste 24 uur hebben 876 mensen positief getest op het coronavirus, dat brengt het totaal aantal besmettingen op 12.775. Dat blijft een onderschatting, aangezien niet iedereen getest wordt. 98 nieuwe sterfgevallen werden gerapporteerd. 94 sterfgevallen werden met terugwerkende kracht gerapporteerd, dat zijn overlijdens die tussen 11 maart en gisteren hebben plaatsgevonden.

  Uiterst uitzonderlijk overlijden van 12-jarig kind

  Op de persconferentie werd tevens het overlijden van een 12-jarig meisje betreurd. “Het is belangrijk om te melden dat het een uitzondering is, dit is niet de regel”, aldus viroloog Steven Van Gucht. Hij benadrukt dat “dit ons als ouder en als arts bijzonder hard raakt”.

  Wat op de grafieken van Sciensano, dat is het instituut dat de epidemie op de voet volgt, opvalt is het hoge aantal besmette vrouwen in de categorie 20-49 jaar. Dat komt vermoedelijk doordat de tests beperkt zijn op de gezondheidszorg en ernstig zieken. In de gezondheidszorg werken heel wat jonge vrouwen. Tussen 50 en 59 jaar is het aantal besmette mannen en vrouwen quasi gelijk, terwijl bij de categorie 60-79 de mannen weer in de meerderheid zijn.

  © Sciensano (*Deze figuur betreft de leeftijdsverdeling voor alle bevestigde gevallen. Dit geeft de ernst van de ziekte niet weer voor een bepaalde
  leeftijdsgroep)

  50% van capaciteit in gebruik

  Gisteren werden er 485 patiënten opgenomen in de ziekenhuizen, dat is een lichte daling t.o.v. de laatste dagen. 168 mensen hebben het ziekenhuis kunnen verlaten. 4.920 in totaal. 1021 liggen op intensieve zorgen (+94). Dat betekent dat ongeveer 50% van de capaciteit. 786 patiënten hadden ademhalingsondersteuning nodig en 20 ECMO (hart-longmachine).

  Op de grafieken is een voorzichtige daling te zien van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames. “We zien uit vele indicatoren dat de kracht van de epidemie afneemt. We hopen een stabilisatie te zien in het aantal nieuwe ziekenhuisopnames. Wie op intensieve zorgen terechtkomt blijft daar een week, tot vele weken”, aldus viroloog Steven Van Gucht. Hij verwacht dat we daardoor de volledige capaciteit op intensieve zorgen nodig zullen hebben, al is er nog verdere opschaling mogelijk.

  © Sciensano

  De situatie in jouw provincie en gemeente

  De provincie Limburg die blijft in verhouding nog steeds het hardst getroffen. Vooral de ruime regio rond Sint-Truiden telt een hoger aantal besmettingen. In de gehele provincie Limburg zijn er zo’n 1.547 gevallen. De provincie Antwerpen telt het meeste aantal besmettingen (1.670), maar heeft ook een hoger inwonersaantal dan Limburg.

  De andere provincies lopen ongeveer gelijk qua aantal besmettingen, met ongeveer 1400-1500 besmettingen in iedere provincie. Sciensano publiceerde ook een nieuwe gedetailleerde kaart met het aantal besmettingen per gemeente.

  © Sciensano
  © Sciensano
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer