Technologiebedrijven Apple en Google gaan een samenwerking aan om een corona-app te ontwikkelen. De app moet in kaart brengen of je in de buurt bent geweest van een besmet persoon. Op die manier is het opsporen van mogelijk besmette personen makkelijker en zal het mogelijk een belangrijk middel zijn na de lockdown.
Dat de twee technologiebedrijven Apple en Google aan een applicatie werken, is een belangrijke stap in de strijd tegen het coronavirus. Apple en Google voorzien namelijk zo goed als alle smartphones ter wereld van een besturingssysteem. Apple doet dat op met iOS en Google met Android. De samenwerking moet ertoe leiden dat de apps op dezelfde manier werken en dat zowel een Android-toestel als een iPhone met elkaar kunnen communiceren.
Anderen waarschuwen voor besmetting
Met een corona-app zal het mogelijk zijn om bij een besmetting andere mensen te gaan waarschuwen. Dat doet de app door de nabijheid van andere telefoons te registreren, denk maar aan op het werk, de supermarkt, de trein of op straat. Van zodra iemand een bevestiging krijgt van een arts dat hij of zij besmet is met het coronavirus, wordt een waarschuwing uitgestuurd naar iedereen met wie de persoon in contact kwam. De betrokken personen dienen dan hun contacten te beperken en zullen in isolatie gaan.
Daarmee zou één van de grootste struikelblokken in deze coronacrisis kunnen overwonnen worden. Nu is het vaak zo dat het onbekend is waar een besmetting opgelopen werd: op het werk, de supermarkt, … Dankzij de applicatie zou dat probleem uit de weg geruimd kunnen worden, waardoor een versoepeling van de maatregelen mogelijk moet worden.
Ook de druk op de gezondheidsdiensten na de lockdown zou hierdoor verlicht moeten worden. Het houden van een contactonderzoek bij een grote epidemie is namelijk een arbeidsintensieve opdracht, iets waarvoor de gezondheidsdiensten op vlak van personeelsbezetting meestal niet voor uitgerust zijn.
Vermoedelijk via bluetooth
De techniek achter de applicaties zal vermoedelijk bestaan uit GPS of bluetooth. Singapore maakt bijvoorbeeld al gebruik van een applicatie op basis van bluetooth. Normaal gesproken wordt de technologie gebruikt voor het koppelen van draadloze apparaten, zoals een speaker. Het voordeel van bluetooth, ten opzichte van GPS, is de grotere nauwkeurigheid. Iedere smartphone met de applicatie zou dan alle andere toestellen die in de buurt anoniem registreren. Die informatie zal dan gebruikt worden bij een besmetting.
Een voorbeeld van een app uit Singapore.