More

  Glauque – EP ‘Glauque’: Waar Moderat en Roméo Elvis elkaar ontmoeten (★★★★)

  -

  De stad Namen, bekend om haar rust en haar ‘Belgische’ jovialiteit, is het speelterrein van één van de meest intrigerende groepen van het moment. Maak kennis met Glauque en hun debuut EP. De band staat open voor elektronische experimenten, wijzigt het DNA van de hiphop en laat de codes van het Franse chanson ontploffen.

  Dit Naamse vijftal is bij onze Waalse vrienden en Fransen al lang geen onbekende meer. De heren debuteerden in 2018 met single ‘Robot’. Datzelfde jaar werd Glauque tweede op het ‘Concours Circuit’, dat is de Waalse tegenhanger van Humo’s Rock Rally. Hun bandnaam betekent zoveel als ‘somber’, ’triest’, ‘eng’ en ‘griezelig’, maar ook ‘appelblauwzeegroen’. Afgelopen jaar speelden ze maar liefst 51 shows, met o.a. passages op Dour, Les Ardentes, Couleur Café en Francofolies. Vrijdag brachten ze hun selftitled debuut EP uit.

  Episch elektronisch x monsieur Van Laeken

  Hun muziek valt het beste te omschrijven als het middelpunt tussen de elektronica van Moderat en hiphop van Roméo Elvis, maar van die laatste verwijzing naar monsieur Van Laeken valt op opener ‘Intro’ voorlopig niets te merken. De track klinkt episch elektronisch, in de stijl die we kennen van het geniale ‘Hurry Up We’re Dreaming’ van M83.

  Het is pas op ‘Vivre’ dat we de eerste vocals te horen krijgen. Vanaf de eerste seconde wanen we ons in de betere Berlijnse nachtclub. Puur en rauw, quoi. Vergis u niet, alternatief of niche klinkt het nooit. Zo weten de heren perfect hoe je songs maakt voor het grote publiek. ‘Vivre’ is zo eentje: gemaakt voor grote zalen en nog grotere festivalpodia. Zou Glauque dan de Waalse evenknie van The Subs zijn?

  ‘Oog voor detail en contrasten: hier is over nagedacht’

  ‘Robot’ geeft ons meer van dat verslavende spul waar Glauque ons mondjesmaat op deze EP mee voedt. Een track die dankzij de genadeloze combinatie van hiphop en elektronica naar een wervelende climax leidt. ‘ID8’ klinkt dan weer duister en rustig, maar is o-zo verraderlijk. Het voorlaatste ‘Plane’ opent filmisch om dan een intrigerend gehoorspel te laten losbarsten. Oog voor detail en contrasten: hier is over nagedacht. Met ‘Outro’ brengen ze rust, weemoed en spanning tegelijk. De cirkel is rond.

  Glauque mag dan wel een bandnaam zijn – die vertaald – op z’n minst zwartgallig klinkt, dat is hun toekomst allesbehalve. U maakte zonet kennis met the next big thing uit de Belgische muziekindustrie.

  Op de hoogte blijven van de nieuwste releases? Volg onze Must Discover afspeellijst op Spotify.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie
  Glauque mag dan wel een bandnaam zijn - die vertaald - op z'n minst zwartgallig klinkt, dat is hun toekomst allesbehalve. U maakte zonet kennis met the next big thing uit de Belgische muziekindustrie.Glauque - EP 'Glauque': Waar Moderat en Roméo Elvis elkaar ontmoeten (★★★★)