Sciensano heeft de resultaten gepubliceerd van de 4e COVID-19 gezondheidsenquête, die werd afgenomen tussen 24 september en 2 oktober, dat is nog voor de sterke stijging in aantal besmettingen. Meer dan 30.000 mensen namen deel aan de enquête waaruit blijkt dat er minder rekening wordt gehouden met de hygiëne en afstandregels. Ook blijkt slechts 50% zich te willen laten vaccineren tegen COVID-19.
Met de gezondheidsenquête peilt Sciensano naar het mentale en sociale welzijn van de Belgische bevolking boven de 18 jaar. Dat doen ze sinds april 2020, het begin van de coronacrisis. Hieruit blijkt dat de ontevredenheid over de beperking van de sociale contacten is afgenomen, maar dat 30% zich niet sociaal gesteund voelt. In april was dit dubbel zoveel en in normale tijden bedraagt dit 9%.
In vergelijking met de zomer nemen de angststoornissen toe. 18% van de respondenten heeft daarmee te kampen, in 2018 bedroeg het aantal mensen met angstgevoelens 11%. Op de piek van de eerste golf was dit 23%. Het aantal depressieve stoornissen blijft vergelijkbaar met de afgelopen maanden en blijft 15%. “We stellen vast dat de cijfers voor deze stoornissen tussen juni en september zijn gestegen bij de mensen die in de gezondheidssector werken, maar stabiel zijn gebleven bij werknemers in andere sectoren”, zegt Stefaan Demarest, onderzoeker bij Sciensano.
Minder strikt met maatregelen
Hoewel de deelnemers van de enquête voldoende geïnformeerd lijken te zijn over COVID-19, is hun kennis van de maatregelen die ten tijde van het onderzoek van kracht waren, afgenomen in vergelijking met de vorige maanden. Er wordt ook algemeen minder rekening gehouden met hygiëne- en afstandsregels. De aanbeveling om thuis te blijven in geval van ziekte wordt ook minder opgevolgd dan voordien. “Ondanks dat 23% van de respondenten de hygiënemaatregelen niet respecteert en 41% geen rekening houdt met de afstandsregels zien we wel dat het aantal mensen dat een mondneusmasker draagt, is toegenomen”, zegt Demarest.
Slechts 50% wilt zich laten vaccineren
In de enquête peilde Sciensano ook naar de mening van de deelnemers over een toekomstig vaccin. Volgens sommigen is een toekomstig COVID-19-vaccin de belangrijkste oplossing om de verspreiding van het virus tegen te gaan. 50% van de bevolking is van plan om zich te laten vaccineren, 33% is niet zeker of ze gevaccineerd willen worden en 17% is niet van plan om zich te laten vaccineren. Een van de belangrijkste oorzaken voor twijfel of weigering is de angst voor bijwerkingen. De twijfel hangt ook vaak samen met een negatief persoonlijk standpunt ten opzichte van vaccinatie in het algemeen, waarbij vrouwen en jongeren minder geneigd zijn om zich te laten vaccineren. Opmerkelijk in Wallonië is de twijfel of weigering groter dan in Vlaanderen. “Het gaat ook vaak om mensen met weinig vertrouwen in de overheid of wetenschappelijke instellingen”, vervolledigt viroloog Steven Van Gucht.
Uit het onderzoek blijkt ook dat 90% van de deelnemers die positief zouden testen de nodige informatie zouden geven aan de contactopsporing. Een even groot aantal gaf aan dat ze 7 dagen thuis in quarantaine zouden blijven indien ze een risicovol contact hebben gehad, ongeacht of ze gecontacteerd werd door contactopvolging of via de Coronalert app. “De 18-24-jarigen, een groep die op dit moment bijzonder gevoelig is voor het virus, zijn het minst geneigd om de app te downloaden en de aanbevelingen die erin worden gegeven op te volgen”, vervolgt Stefaan Demarest.