More

  GETEST. Digital detox: onze redactrice deed het één week zonder sociale media of smartphone

  GETEST. Digital detox: onze redactrice deed het één week zonder sociale media of smartphone

  -

  Hoe zou het zijn om een week zonder sociale media te leven? Zonder smartphone, maar wel met een Nokia, beter bekend als een onverwoestbare baksteentelefoon. Je weet wel, zo eentje waarmee je alleen kan bellen, sms’en en Snake mee spelen. Is het echt zo moeilijk om al die online prikkels los te laten? Onze redactrice zocht het uit.

  Net zoals elke 18-jarige ben ik niet weg te slaan van mijn smartphone. Ik heb de neiging om op elk berichtje dat ik krijg meteen te reageren. Maar maakt dat je dan echt zo gelukkig? Dat wouden we uitzoeken.

  Vooraleer het experiment van start kon gaan, was het even zoeken naar het perfecte toestel om de digital detox mee door te brengen. Onze redactrice schafte zich de ‘Nokia 105 Dual Sim’ aan, een toestel waar twee simkaarten in kunnen. Deze is verkrijgbaar voor 19,99 euro bij Mediamarkt. Haar smartphone, die legde ze een week opzij.

  Rust en veel tijd

  Het eerste wat meteen opviel, was de hoeveelheid rust die het gebrek aan smartphone opleverde. Niet meer dat voortdurend oplichtende scherm dat non-stop je aandacht opeist. Ik merkte ook op dat het mij eigenlijk niet veel kon schelen dat ik bepaalde berichtjes of meldingen zouden missen, omdat die vaak toch niet dringend zijn. Een weekje zou het volgens mij niet maken.

  Zonder smartphone krijg je opeens ook veel meer tijd. Denk maar eens na. Grijp jij niet naar je smartphone wanneer je een paar minuten moet wachten? Met een ouderwetse telefoon is er weinig reden om hem uit je broekzak of handtas te halen. Enkel het beantwoorden van een sms of oproep is een reden om naar een ouderwets toestel te grijpen. Het leverde een zee van extra tijd op. Dat zorgde ervoor dat dingen, die anders lang op het schap blijven liggen, niet meer uitgesteld werden. Ik had toch niets anders te doen.

  Ongeruste vrienden en wereldvreemd

  Als je dit zelf wil proberen, is het een aanrader om eerst je vrienden hiervan op de hoogte te brengen. Dat deed ik niet en na een paar dagen kreeg ik al ongeruste sms’jes van vrienden. Het doet beseffen hoe hard deze wereld vergroeid is met – en verslaafd is aan – sociale media. Wanneer je een paar dagen niet actief bent, denken mensen meteen dat er iets aan de hand is.

  Al heeft een smartphoneloos bestaan ook nadelen. Zo had ik na deze week het gevoel dat ik niet meer echt mee was met wat er allemaal in de wereld gebeurde. Via onze smartphone krijgen we dagelijks zoveel informatie binnen en die constante stroom aan push-berichten en informatie viel nu weg. Toen ik met mijn vrienden afsprak, werd het eens zo duidelijk: de ene vriend had een hond gekocht, de andere was geopereerd. Ik wist van niets.

  Niet veel gemist

  Al heb ik uiteindelijk mijn smartphone niet zoveel gemist. M’n inbox had meer berichten dan gemiddeld, al waren die op minder dan een uur weggewerkt.

  Een digital detox is zonder twijfel super leerrijk om te doen en het zet misschien aan om die smartphone net iets vaker weg te leggen. Laat af en toe die sociale media eens links liggen – het is een aanrader.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie