More

  Gentenaar Hoofdstroom brengt debuut EP ‘Kind Elk’ uit: soundtrack om te luieren in de lentezon (★★★½)

  -

  Vrijdag 17 april was dé grote dag voor de Gentse singer-songwriter Hoofdstroom. Die dag bracht hij zijn debuut EP ‘Kind Elk’ uit. Een EP met zes Engelstalige songs. en tevens het eerste deel van een eigenzinnig tweeluik. In het najaar volgt opvolger ‘Elk Kind’, dat zes Nederlandse nummers zal tellen. 

  De 27-jarige Gentse singer-songwriter Hoofdstroom, die ken je misschien wel van ‘De Warmste Week’ waar hij zijn song ‘Ibe’ bracht voor een overleden vriendin. De man hield zich bewust enkele jaren onder de radar. Hij beperkte zijn live optredens tot een handvol huiskamerconcerten. De naam Hoofdstroom – een al te letterlijke vertaling van het Engelse ‘mainstream’ – is een ironische knipoog naar dit gebrek aan podiumdrang. Dat de artiest onder één en dezelfde noemer – zonder blozen – in het Engels én het Nederlands zingt, getuigt ook van een gezond je-m’en-foutisme tegenover de conventies van de commerciële muziekindustrie.

  De man bracht afgelopen vrijdag het eerste deel van een tweedelige EP uit. Een ongewoon tweeluik dat Nederlands en Engels zal combineren. ‘Kind Elk’ (vrij vertaal: ‘vriendelijk edelhert’) telt zes Engelstalige songs. Later dit jaar volgt met ‘Elk Kind’ een Nederlandstalige tegenhanger met evenveel nummers. Samen zullen ze het debuutalbum van de Gentenaar vormen. 

  Desondanks het label ‘eigenzinnig’ moet je geen muziek verwachten die enkel een bepaalde niche zou smaken. Wat we wel krijgen is fijne, feelgood indiepopMet opener  ‘(Not the 1 2) Blame’ toont Hoofdstroom zich meteen van zijn beste kant. De song draait rond niet veel meer dan een drum, een akoestische gitaar en de rustgevende stem van Hoofdstroom. Een track die blijft hangen, door zijn catchy hook en ook toont klaar te zijn voor een radiodebuut.

  Ook de andere songs op dit debuut klinken veelbelovend. Titeltrack ‘Kind Elk’ is wondermooi vertellend en is gemaakt om bij weg te dromen. ‘A Hard Drug to Kick’ valt op door het contrast van een akoestisch instrumentaal en de spoken vocals van de man. ‘Desk Job’ is dan weer een song waar samples en rap afgewisseld worden. Dat klinkt alsof Hoofdstroom een EP met duizend-en-een ideeën brengt, maar zo voelt het niet. Zijn akoestische gitaar en het hoge gehalte feelgood zorgen voor de rode draad in zijn verhaal. 

  Eindigen doet Hoofdstroom op dit debuut met ‘Sonder’. In alle rust brengt hij ons naar de uitgang, wachtend op het vervolg van dit warme verhaal. EP ‘Kind Elk’ is de soundtrack voor jou namiddagje luieren in de lentezon. Heel erg benieuwd wat Hoofdstroom ons dit najaar in het najaar toestopt. 

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie
  Vrijdag 17 april was dé grote dag voor de Gentse singer-songwriter Hoofdstroom. Die dag bracht hij zijn debuut EP 'Kind Elk' uit. Een EP met zes Engelstalige songs. en tevens het eerste deel van een eigenzinnig tweeluik. In het najaar volgt opvolger 'Elk Kind',...Gentenaar Hoofdstroom brengt debuut EP 'Kind Elk' uit: soundtrack om te luieren in de lentezon (★★★½)