More

  Gemiddeld 779 nieuwe besmettingen per dag, ook studenten gewaarschuwd: “Wees waakzaam tijdens het studentenleven”

  Advertentie

  -

  Het zevendaagse gemiddelde is opnieuw verder gestegen naar 779 nieuw besmettingen per dag. Dat is een stijging met 52% ten opzichte van de vorige week. “We zien toenames in alle leeftijdsgroepen en in het hele land”, waarschuwde Steven Van Gucht.

  Het coronavirus is opnieuw aan een opmars bezig. De zwaarst getroffen regio’s zijn het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de provincie Antwerpen. In Brussel zijn de afgelopen zeven dagen gemiddeld 166 nieuwe gevallen per dag vastgesteld (+ 24% ten opzichte van vorige week), in Antwerpen waren dat er 160 (59% ten opzichte van vorige week). Ook het aantal besmettingen in de provincies Oost-Vlaanderen en Luik stijgt sterk.

  Meer positieve tests

  Per dag worden er gemiddeld zo’n 28.000 testen afgenomen. Dat is een hoog aantal, maar ook het aantal positieve testen vergeleken met het totaal aantal testen steeg richting 3%. In Brussel zijn 6% van de afgenomen testen positief. Volgens berekeningen van de Universiteit Hasselt zouden er, aan het huidige tempo, volgende week 1.200 besmettingen per dag zijn, over twee weken zou dat aantal naar 1.600 besmettingen per dag stijgen.

  “Deze maatregelen dienen om ons te helpen”, zegt Steven Van Gucht. “Het klopt dat COVID-19 voor een groot deel van de bevolking voor relatief weinig problemen zorgt. Al behoort ongeveer 1/3 van de bevolking of 3,5 miljoen belgen tot een risicogroep. We hebben nog steeds geen geneesmiddelen die kunnen voorkomen dat mensen zware longontstekingen krijgen of in het ziekenhuis terechtkomen. We hebben gelukkig wel betere behandelingen voor de zwaar zieke mensen in het ziekenhuis, waardoor de kans om een zware infectie te overleven verhoogd is.”

  Studenten gewaarschuwd

  Ook de start van het academiejaar, volgende week, kan tot een verdere verhoging zorgen. “Ook het koude weer kan de verspreiding van het virus in de hand wekken”, zegt Steven Van Gucht. Daarom vraagt hij de studenten om extra voorzichtig te zijn. Het risico op besmetting zou door de maatregelen op hogescholen en universiteiten klein zijn, maar zou vooral bestaan tijdens activiteiten die na school plaatsvinden. Zoals op kot, bij een studentenvereniging of op café.

  Daarom raadt Van Gucht aan om tijdens het weekend, bij thuiskomst, afstand te houden en extra voorzichtig te zijn bij ouderen of risicogroepen. “Doe dit ook in bijzonder wanneer u in de week voordien of 2 weken voordien meer risico op besmetting hebt gelopen”, aldus Van Gucht. Want de cijfers liegen er niet om, het virus wint opnieuw aan kracht in alle lagen van de bevolking. In de eerste week van september werden 360 infecties vastgesteld bij 60-plussers, in de tweede week van 585. Dat is anderhalve keer meer. “Het virus infiltreert onze samenleving als een wolf in schapenvacht”, concludeert Van Gucht.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer