Frances Lefebure gaat bijen redden in ‘Make Belgium Great Again’

© VTM

© VTM

De bijen zijn aan het uitsterven en dat is ook dramatisch nieuws voor de mens. 75% van de gewassen zou verdwijnen zonder bestuivers zoals de bij. Het gaat de maatschappij op termijn ook serieus wat geld kosten, want bijen doen voor 135 miljard euro aan onbetaald werk in de voedselindustrie. Wat als er geen bijen meer zouden zijn? Frances toont in Meeuwen (Limburg) hoe de winkel van de toekomst er zou uitzien met nauwelijks groenten en fruit, zonder koeken, koffie en chocolade. 

Maar het MBGA-team komt ook met een oplossing: Make Belgium Wild Again. In de uitzending laten ze zien hoe elke Vlaming zijn steentje kan bijdragen door een bloemetje te planten, het gras wat langer te laten groeien… Het MBGA-team gaf alvast het goede voorbeeld en ging een nacht lang op stap in heel het land om een heel aantal plekken ‘bij-vriendelijker’ te maken. Ze gaven onder andere een school en een straat in Aalst een volledige make-over. Bovendien konden ze rekenen op meer dan 150 vrijwilligers om die nacht ook 100 straten met een ‘bij’ in de straatnaam aan te pakken. Met een lavendelplantje voor elke deur (5000 in totaal!) werden deze straten omgedoopt tot ‘de meest bij-gelovige straat’.

© VTM
© VTM

Doe gewoon en laat liefde regeren! 

België is één van de meest progressieve landen in de wereld.  90% van de bevolking vindt dat iedereen volledig zichzelf moet kunnen zijn, en het leven moet kunnen leiden zoals hij/zij/x wil. In theorie. Want in de praktijk en uit onderzoek blijkt dat we veel ouderwetser zijn en slagen we er niet in een cultuur te creëren waarin mensen zichzelf kunnen zijn. Maar liefst 54% van de holebi-gemeenschap voelt zich niet comfortabel in het openbaar en past bewust zijn gedrag en houding aan om geen opmerkingen, misnoegen of zelfs agressie uit te lokken.

Met behulp van een aantal experimenten en heel wat getuigenissen, ging het team van Make Belgium Great Again aan de slag om aan te tonen hoe we als maatschappij de holebi-liefde blijkbaar toch nog steeds niet helemaal als normaal beschouwen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen… Frances zegt: “Doe gewoon!”

© VTM

Vindt het MBGA-team het gedicht van Christa?

Christa loopt al meer dan 40 jaar rond met een gedicht dat ze te pas en te onpas opzegt, maar ze vraagt zich al die tijd al af wat de oorsprong is van dat gedicht. Frances tracht haar te helpen en doet daarvoor een beroep op de acteurs van Familie.

Make Belgium Great Again: aflevering 2 op zondag 20 oktober om 19.55 bij VTM

In de VTM GO-app en op vtm.be zijn na de uitzending Make Belgium Great Again Extra-filmpjes te vinden, onder andere over de Grote Klein Elektro Strijd, de geheime boodschap die in aflevering 1 zat en over het uitdelen van de Nie Belle-geurhangers.

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in