More

  Flo Windey verlaat ‘The Social House’ na kritiek: “Het was een verkeerde inschatting van mij”

  Flo Windey verlaat ‘The Social House’ na kritiek: “Het was een verkeerde inschatting van mij”

  -

  Flo Windey verlaat The Social House, dat is het programma waar acht influencers tijdens de paasvakantie in een vakantiehuis samenleven en video’s maken. Ze hekelt onder meer het gebrek aan diversiteit en de verkeerde timing, zo schrijft ze in een bericht op sociale media.

  LEES OOK: The Social House last een pauze in na aanhoudende kritiek

  Nog voor de start van The Social House was er op sociale media al erg veel kritiek op het initiatief. In het programma, dat iedere dag op YouTube uitgezonden wordt, leven acht influencers tijdens de paasvakantie samen om filmpjes te maken. Deelnemers zijn Stien Edlund, Jonatan Medart, Elias Verwilt, Steffi Mercie, Sarah Bossuwé, Gerben Tuerlinckx,  Michael Amani en Flo Windey. In de loop van de week ontvangen ze ook gasten zoals Nicolas Caeyers en Average Rob.

  Weinig diverse cast

  Dat het programma met jonge mediamakers uit een volledige blanke bestaat, zorgde meteen voor kritiek op sociale media. Producent Roel Sweron van productiehuis Wünderbaar reageerde eerder aan De Morgen dat er in de loop van de week een meer diverse cast te zien zal zijn. Al lijkt StuBru-gezicht en deelneemster Flo Windey dat tegen te spreken. In een bericht dat woensdagavond op sociale media verscheen, kondigde ze haar vertrek uit The Social House aan.

  “Ik probeer al effe om diversiteit en inclusiviteit in de media aan te pakken. Om beter te doen. En dit was duidelijk geen juiste representatie daarvan”, schrijft ze op onder andere Instagram. “Ik besefte pas te laat dat ik vanuit een comfortabele, geprivilegieerde positie naar de volledige cast had gekeken en mijn stem luider had moet laten horen toen het er toe deed. Dat was een verkeerde inschatting van mij en daar heb ik mensen mee gekwetst. I have to own up to that”, vult ze aan.

  “Ongelukkige timing”

  Ook op de timing van het programma was er de afgelopen dagen veel kritiek. Zo vonden veel jongeren de timing ongepast, nu jongeren amper hun eigen vrienden kunnen zien. Het feit dat influencers plezier zullen maken, op een manier die anderen al lang niet meer kunnen, voelt voor jongeren wrang aan. Ook Flo Windey beaamt de kritiek: “Over de timing van dit project ben ik akkoord dat het ongelukkig was. Vooral voor mijn doelpubliek.” Ze vult aan: “De coronacrisis weegt op alle jongeren en het was ongevoelig van mij om daar niet langer bij stil te staan. Mentale gezondheid is iets waar veel jongeren mee strugglen en ik wil vooral voor jullie een stem zijn. Daar ben ik in gefaald.”

  “Ik deed mee aan dit nieuwe project omdat de andere bewoners een volledig andere online wereld kennen dan ik. Ik was nieuwsgierig en wou die kant heel graag eens zien”, schrijft ze. “Ik heb de kans gekregen om de andere bewoners te leren kennen op een manier die je niet kan achter een schermpje. Ik voel geen haat naar de deelnemers die nog in het huis zitten. Ik wens hen heel veel positieve energie toe maar dit is voor mij de juiste beslissing. If anything, laat de terechte kritiek een signaal zijn naar alle media en alle online content creators: inclusiviteit en representatie zijn belangrijk. Jezelf in vraag durven stellen is dat ook. Kritisch durven zijn voor jezelf is echt stap 1.”

  “Sorry aan alle mensen die ik heb teleurgesteld of gekwetst. Ik beloof om nog harder mijn best te doen. Tot snel en stay safe”, sluit Windey het bericht af.

  Steunbetuigingen

  Het vertrek van Windey zorgt op sociale media voor steunbetuigingen. Onder andere Chrostin, Emma Bale, Shania Gooris en Ender Scholtens reageerden met een hartje onder haar post. Of het programma de komende dagen blijft doorlopen met de andere deelnemers is nog niet bekend. Ook bekende, gevestigde bedrijven zoals KBC en Burger King sponsoren het project. Vraag is of zij hun merken nog aan The Social House willen blijven verbinden.

  Lees het volledige bericht van Flo Windey

   

  Dit bericht bekijken op Instagram

   

  Een bericht gedeeld door flo windey (@flowindey)

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie