VTM NIEUWS viert 30 jaar met driedelige reeks

Nadine De Sloovere en Dany Verstraeten / © VTM NIEUWS

© VTM NIEUWS

Op vrijdag 1 februari mag VTM NIEUWS 30 kaarsjes uitblazen. Speciaal voor die verjaardag geven nieuwsankers en journalisten van vroeger en nu een zeldzame blik achter de schermen van de VTM-nieuwsdiensten. Dany Verstraeten, Nadine Desloovere, Lynn Wesenbeek, Stef Wauters en vele anderen nemen de meest zenuwslopende, emotionele en grappigste momenten van de afgelopen 3 decennia onder de loep en blikken terug op enkele memorabele nieuwsfeiten.

Nieuwsuitzendingen op een commerciële televisiezender: maar weinigen geloofden er 30 jaar geleden in. De start van VTM NIEUWS in 1989 verliep dan ook niet zonder blutsen of builen. In een wereld zonder internet en mobiele telefoons moesten er soms halsbrekende toeren worden uitgehaald om VTM NIEUWS op antenne te krijgen. “Er zijn in die tijd veel boetes voor verkeersovertredingen op de redactie binnengekomen”, blikt anker van het eerste uur Dany Verstraeten terug. “We waren een team met een enorme drive”, vult Faroek Özgünes aan. “We werkten dag en nacht, er zijn toen veel relaties gesneuveld.

Ex-nieuwsanker Lynn Wesenbeek / © VTM NIEUWS

An Goovaerts, hoofdredacteur VTM NIEUWS: “Je voelt dat het nieuws de mensen heel erg bezighoudt. Misschien nu nog meer dan vroeger. Deze reeks is een unieke kans om terug te blikken op de grote nieuwsmomenten, maar ook om te vertellen hoe het er precies aan toegaat achter de schermen. Door de jaren heen is onze blik op de wereld, en dus ook de manier waarop we het nieuws verslaan, grondig geëvolueerd. Dat voel je ook in deze reeks.”

Nicholas Lataire, hoofdredacteur VTM NIEUWS: “VTM NIEUWS heeft altijd heel dicht op de feiten gezeten én dicht bij de Vlaming gestaan. Ook vandaag proberen we elke dag de vragen van de Vlamingen te beantwoorden, zowel op televisie als online. We proberen daar te zijn waar het nieuws zich afspeelt en eerlijke, ongecensureerde antwoorden te geven. Door die aanpak zijn we een vaste waarde in het Vlaamse nieuwslandschap.

© VTM NIEUWS

VTM NIEUWS was er de voorbije jaren bij op alle belangrijke nieuwsmomenten: de val van de Muur, de ontsnapping van Dutroux, 11 september, de dood van koning Boudewijn, de aanslagen in Zaventem en Maalbeek… De journalisten vertellen hoe ze bepaalde nieuwsfeiten zelf beleefden, hoe het er aan toeging op de redactie en wat er allemaal komt kijken bij een leven als journalist. “Ik was nog maar net gestart op de nieuwsredactie toen Dutroux ontsnapte uit de gevangenis”, vertelt Birgit Van Mol. “Ik weet nog hoe ik op handen en voeten, buiten beeld, met papieren naar Marc Dupain kroop, die het breaking news deed.” “Het is een race voor het beste beeld en je bent er kapot van als je het niet hebt”, aldus Lynn Wesenbeek.

30 jaar VTM NIEUWS is vanaf dinsdag 22 januari 3 weken lang te zien bij VTM.

Lees ook:

Volg voor meer