Siska stelt directe vragen zoals: “Koop jij jouw kleren in de kinderwinkel” in eerste aflevering ‘Durf te vragen’ over dwerggroei

© VRT

© VRT

Op 3 september nodigt Siska Schoeters enkele mensen met dwerggroei uit om in een lege tv-studio eerlijk te antwoorden op vragen van de nieuwsgierige Vlaming. “Geraken jullie aan een lief?”, “Draag je kinderkleding?” of “Wat kan je beter dan grote mensen?”

Advertentie

Siska verzamelde deze en een heleboel andere interessante, grappige maar ook wel gedurfde vragen bij het grote publiek. De antwoorden van de groep zijn altijd eerlijk en openhartig en leveren een verrassende, soms geestige, soms confronterende inkijk in hun leefwereld, dromen en angsten op.

Als voorstander van het directe vragen duikt Siska zelf nog dieper in het verhaal van getuigen Willem en Kristien. Ze gaat een dag met hen op pad en stelt op haar eigen directe manier extra vragen, om hen zo nog beter te kunnen begrijpen.

Joyce ( 30 jaar, Boechout)

Joyce heeft, net zoals haar vader, een atypische vorm van dwerggroei. De medische term luidt ‘metafysaire chondrodysplasie’. Dat wil zeggen dat ze niet alleen klein blijft, maar ook dat de uiteinden van haar botten scheefgroeien. Toch zou ze niet groter willen zijn, vertelt ze lachend: ze heeft last van hoogtevrees. Bovendien staat haar lengte haar grote passie, zwemmen, niet in de weg.

© VRT

Willem (25 jaar, Zandhoven)

Willem heeft een zeldzame stofwisselingsziekte, waardoor hij voedingsstoffen niet goed opneemt en klein blijft. Ondanks zijn kleine gestalte heeft hij van zijn ouders altijd geleerd om zijn plan te trekken. Zo kan hij thuis met een welgemikte tik van een borstelsteel aan alle lichtschakelaars. Ook klust Willem twee dagen per week bij op een boerderij. Siska loopt even met hem mee.

David (23 jaar, Sint-Niklaas)

David heeft achondroplasie, de meest voorkomende vorm van dwerggroei. De 23-jarige student vindt het woord dwerg geen scheldwoord en vindt dat een goede dwergenmop moet kunnen. Hij is dan ook niet vies om in zijn musicalgezelschap de rol van kabouter of peperkoeken mannetje op te nemen.

Bert (40 jaar, Kapellen)  en Stijn (42 jaar, Mechelen)

Bert en Stijn leerde elkaar kennen via de opgedoekte vereniging ‘Kort maar krachtig’. Ze hebben allebei achondroplasie. Doorheen de jaren hebben ze hun aandoening leren aanvaarden en kunnen ze het goed relativeren. Zo stonden ze enkele jaren geleden samen als act op het podium van Tomorrowland.

Shauna (20 jaar, Antwerpen)

Shauna had in de kleuterklas al door dat ze anders was dan andere kinderen. Van echte pesterijen is ze gelukkig bespaard gebleven. Ze had altijd een groepje vrienden om haar heen dat het voor haar opnam. Ook kan ze goed voor zichzelf opkomen. Zo is Shauna niet te beroerd om in de bioscoop naar kinderkorting te vragen om naar de wc te gaan.

Kristien (33 jaar, Halle)

Advertentie

Kristien is leerkracht wetenschappen in een middelbare school en houdt niet van het woord dwerg. Voor haar zijn dwergen figuurtjes die in sprookjes rondlopen. Ze houdt het zelf liever op de term ‘kleine mens’. Voor Kristien is het belangrijk dat mensen met dwerggroei, en mensen met een beperking in het algemeen, ook als gewone mensen worden gezien en de kans krijgen om normale rollen op te nemen.

© VRT

 Durf te vragen: op dinsdag 3 september om 20.40 uur op Eén.

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in