More

  Paul Jambers achter de schermen bij Geel en Groen in ‘Jambers in de politiek’

  Advertentie

  Weinig mensen die geheimen hebben of kunnen achterhouden voor reportagemaker Paul Jambers. Ook politici niet. In het verleden bracht Jambers in de Politiek telkens zijn heel eigen kijk op de politieke strijd. Ook deze week duikt Jambers achter de schermen en volgt hij de groen-gele boegbeelden Meyrem Almaci, Kristof Calvo, Bart De Wever en Theo Francken in de aanloop naar zondag 26 mei.

  De stellingen van N-VA en Groen staan in heel wat thema’s haaks op elkaar. Hoe trachten beide partijen hun potentiële kiezers te overtuigen? Hoe zeker zijn ze zelf van hun winstkansen? Hoe beoordelen ze hun concurrenten? En zijn ze klaar en bereid om na 26 mei de strijdbijl te begraven?

  Hilde Crevits is een gevaarlijk chiromeisje

  Paul Jambers kan ongestoord filmen als Bart De Wever zijn debat met Hilde Crevits voorbereidt. Een spelletje stratego met 2 opponenten die mekaar goed kennen en allebei de ambitie hebben om minister-president van Vlaanderen te worden. Samen met zijn medewerkers overloopt De Wever het traject van Crevits en mogelijke valkuilen in het debat. “Ik wil vermijden dat het een emotioneel verhaal wordt want ik besef dat Crevits heel populair is.” De Wever wil duidelijk niet de bullebak zijn tegen Hilde Crevits, het “sympathieke chiromeisje waar je onmiddellijk koekjes aan de deur van zou kopen”. Maar onderschat haar niet, zegt hij. Ze is “een valse lieve, als je die koekjes niet van haar koopt, dan krijg je je bak vol.” Het debat loopt volgens De Wever helemaal zoals hij had verwacht.

  © VTM

  Wie is die jongen met de bril?

  Kristof Calvo van Groen leidt Jambers rond in het parlement, ook langs de borstbeelden van Belgische premiers. Zijn eigen kop zit hij er niet tussen staan: “Ik droom echt niet van het premierschap. Het is niet het slechtste idee dat Bart De Wever heeft geopperd, hij heeft er nog slechtere. Maar het is niet de doelstelling van deze campagne.” Een paar keer per jaar spreekt Calvo voor scholen in het parlement. En daar merkt Jambers dat hij werk voor de boeg heeft, want de meeste jongeren weten niet wie hij is. “Die jongen met de bril?”. Tot grote verbazing van Jambers blijken heel wat leerlingen ook niet te weten wie de afgelopen jaren premier van België was. Later heeft Calvo een dubbelinterview met een kandidaat-premier, Jan Jambon. “De enige N-VA minister die ook echt minister was”, volgens de Groen-politicus. Ondanks dat compliment blijft het water tussen de twee wel heel diep.

  ©VTM

  Doel en Tsjernobyl

  Jambers volgt Meyrem Almaci de momenten voor ze een belangrijke speech moet geven. Ook zij wordt vooraf gecoached. Almaci wil er jeugdherinneringen over de kerncentrales van Doel én die van Tsjernobyl in verwerken. En ze blikt terug op de klimaatmarsen van het voorbije jaar. “De belangrijkste impact is dat geen enkele partij het thema naast zich neer kan leggen. Ik ben al voorzitter die mensen die wekenlang die boodschap hebben gebracht.” Of de jongeren nu ook hun ouders gaan inspireren om op Groen te stemmen, valt nog af te wachten. Almaci gaat de trein op met haar collega’s van Ecolo. Als één grote groene familie stappen beide partijen naar de kiezer. “We willen bruggenbouwers zijn”.

  Paul Jambers heeft zoals altijd ook oog voor het persoonlijke verhaal van de politici. Tijdens een interview met Meyrem en haar jeugdvriendinnen pinkt de politica warempel een traan weg.

  Theo Tweet

  Theo Francken trekt voor zijn campagne de Vlaamse markten af met een opvallende camper. Ook met Jambers in zijn kielzog wordt hij vaak aangeklampt door zijn fans. “We gaan op je stemmen! Als je dan opnieuw Asiel en Migratie als post krijgt.” In zijn kielzog trekt ook een jonge moslima die ook op de NV-A lijst staat. Darya Safai liep vroeger heel traditioneel gekleed, maar haar hoofddoek heeft afgezworen.

  Francken kan het tweeten niet laten, en reageert op uitspraken van de PS, vijand nummer 1. “Voor de PS is migratie gewoon een electorale business. Ze zwijgen erover en hopen dat die mensen op hen gaan stemmen. Ons familiehart bloedt van wat er in Brussel gebeurt. Door de stem van de massa- immigratie zijn we Brussel verloren aan links, terwijl Brussel vroeger altijd een liberale stad was.” Francken blijft onverstoord als bij het flyeren iemand hem ronduit een fascist noemt.

  ©VTM

  Jambers in de Politiek, morgen dinsdag 21 mei om 21.40 bij VTM

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer