‘Pano’ vanavond over toedekken seksueel kindermisbruik bij Jehova’s Getuigen

© VRT

Pano schetst vanavond een onthutsend beeld van de interne werking van de gemeenschap van Jehova’s getuigen in ons land. Daaruit blijkt hoe seksueel kindermisbruik al jarenlang structureel wordt toegedekt binnen de organisatie via een intern rechtssysteem, gebaseerd op Bijbelse procedures.

Reporters Doruntina Islamaj en Machteld Libert spraken met slachtoffers. Ze vertellen hoe ze niet gehoord en geholpen worden binnen de organisatie en hoe ze moesten zwijgen. Ze komen nu met hun verhaal naar buiten om toekomstige slachtoffers te beschermen. Een slachtoffer vertelt: “Dit moet je dus nu echt voor jou houden, we willen geen smaad op Gods naam brengen. Je moet ons vertrouwen dat wij dat in juiste banen zullen leiden. We zullen samen nog een keer bidden tot God, en dat komt goed.”

Karel Decaestecker, ex-Jehova getuige en topdokter / © VRT

We laten ook mannen aan het woord die als rechter fungeerden binnen de organisatie. Zij vertellen hoe ze seksueel kindermisbruik toegedekt hebben en hoe de organisatie op de hoogte is van daders maar niet naar de bevoegde autoriteiten stapt.

Die systematiek past de organisatie wereldwijd toe. Ze documenteert ook de feiten en namen. Zo zouden Jehova’s Getuigen in het bezit zijn van lijsten van kindermisbruikers. We praten met een internationale klokkenluider: “The world headquarters: every serious sin, any member has ever committed, they have it on file, there is something seriously wrong with this.”

© VRT

De woordvoerder van de Jehova’s Getuigen, Louis De Wit, wou enkel schriftelijk reageren op de reportage en laat weten dat ‘’Jehova’s getuigen veel belang hechten aan het welzijn van kinderen en slachtoffers steeds doorverwijzen naar de rechterlijke autoriteiten.” Ook het federaal parket is momenteel bezig met een onderzoek maar wil nog geen verdere informatie geven.

‘Pano’, vanavond omstreeks 21u20 op Eén

Volg voor meer