Nieuw op Canvas: VDB. Documentaire blikt terug op leven Frank Vandenbroucke

© familie Vandenbroucke

Tien jaar geleden overleed Frank Vandenbroucke (1974-2009). Om die reden blikt Canvas in de zevendelige documentaire VDB. Ik ben god niet terug op zijn leven en zijn carrière. Het levensverhaal van VDB leest als een Griekse tragedie: van halfgod tot gevallen engel, van miljonair tot dakloze. Het is het verhaal van een wielrenner, maar het had even goed dat van een rockster of een filmvedette kunnen zijn.

Het leven van een simpele jongen uit Ploegsteert, die onder druk van het sterrenbestaan verzeild raakt in een wereld van verslavingen en depressies. Met unieke archiefbeelden en interviews met vader Jean-Jacques Vandenbroucke, moeder Chantal Vanruymbeke, dochter Cameron, zus Sandra, oom Jean-LucPatrick Lefevere, Johan Museeuw, Nico Mattan, Yvan Vanmol, Mark Vanlombeek e.v.a.

https://www.youtube.com/watch?v=6-PmrUtC6Gw

En ook VDB zelf krijgt een stem: fragmenten uit zijn autobiografie Ik ben God niet – gepubliceerd in 2008, een jaar voor zijn plotse overlijden – vormen de rode draad doorheen de zeven afleveringen. Om de authenticiteit te verhogen, worden ze ingelezen door de West-Vlaamse rapper Brihang. Zo kruip je als kijker ook in het hoofd van Frank Vandenbroucke en krijg je zijn visie op de gebeurtenissen in zijn leven. Wie was VDB, en waarom is zijn leven gelopen zoals het gelopen is? We zien het in VDB. Ik ben god niet.

De interviews voor de reeks werden afgenomen door Lieven Van Gils, Wouter Heymans (ook eindredacteur) en Stéphane Thirion, sportjournalist bij Le Soir en persoonlijke vriend van de familie Vandenbroucke.

Frank en Johan Museeuw © familie Vandenbroucke
Frank met ploegmaats van Cofidis © familie Vandenbroucke

Vanaf maandag 22 april op Canvas en VRT NU. De eerste aflevering om 20.55 u. en de volgende om 21.20 u.

Volg voor meer