More

  Make Belgium Great Again keert dit najaar terug en ruimt 50.000 sigarettenpeuken op in Leuven

  Advertentie

  Make Belgium Great Again keert dit najaar terug met een gloednieuw seizoen en dat is nu al duidelijk in het straatbeeld te zien. Frances Lefebure trok op woensdag 19 juni samen met een groep vrijwilligers de Leuvense binnenstad in om sigarettenpeuken van de weg te rapen. Met succes, want ze ruimden samen meer dan 50000 peuken op. Met de actie wil Frances de strijd aangaan tegen zwerfvuil, wat meteen ook één van de eerste thema’s wordt in het nieuwe seizoen van Make Belgium Great Again.

  Advertentie

  Zwerfvuil is één van de grootste ergernissen van de Belgen. Onderzoek toont aan dat de helft van ons zwerfvuil uit sigarettenpeuken bestaat. Peuken die bovendien giftig zijn voor mens en dier én die pas na 15 jaar terug worden afgebroken. Hoog tijd dus voor actie. Make Belgium Great Again slaat de handen in mekaar met Mooimakers, een organisatie die zich inzet tegen zwerfvuil en sluikstorten. Zij trommelden samen met Frances en de programmamakers vrijwilligers op om met z’n allen de straten ‘peukvrij’ te maken. Hun tocht startte woensdag op het Ladeuzeplein. In totaal werden meer dan 50000 sigarettenpeuken van de straat gehaald. Welke acties tegen zwerfvuil Frances nog in petto heeft, wordt dit najaar duidelijk in Make Belgium Great Again.

  © VTM
  © VTM

  “We zijn héél blij dat we zoveel peuken hebben kunnen rapen in Leuven”, aldus Frances Lefebure. “Heel wat mensen zijn ons komen helpen, waaronder opvallend veel studenten die net hun examens achter de rug hadden. Maar dit was nog maar stap 1 natuurlijk. Hoe we dit probleem verder zullen aanpakken, dat zal je later dit najaar te weten komen in Make Belgium Great Again. En nu… gaan we wat afkoelen en een pintje drinken.”

  Ook Thomas Van Oppens, schepen van stadsreiniging in Leuven, steunt het initiatief en kwam mee de handen uit de mouwen steken. “71 % van de Leuvenaars vindt Leuven een propere stad. Daarmee scoren we beter dan het Vlaamse gemiddelde. Toch liggen er elke dag opnieuw veel peuken op straat. Dat is frustrerend en ontsiert onze stad. Ik ben heel blij dat Make Belgium Great Again dit probleem onder de aandacht brengt en dat zoveel vrijwilligers vandaag peuken kwamen rapen in Leuven. Binnenkort lanceren we een peukenplan voor Leuven om het probleem grondig aan te pakken. We gaan onder meer rokers sensibiliseren, hen erop wijzen dat peuken smijten op de grond strafbaar is en peukenpalen of -tegels installeren”

  © VTM
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer