Kijktip: ‘Succesrijk, Vlaamse ondernemers in het buitenland’ vanavond op VTM

© VTM

Succesrijk, Vlaamse ondernemers in het buitenland volgt vanaf dinsdag 23 april vijf ondernemers ‘van bij ons’, die Vlaanderen lieten voor wat het was en hun droom gingen najagen in het buitenland. Van Indonesië, langs Sri Lanka, over Kaapstad tot in Chili. Hoe is het om te ondernemen en te leven op exotische locaties? Hoe zijn ze er in geslaagd om een succesrijke business op te bouwen in het buitenland? En: is er een keerzijde aan de medaille?

Nour Adinne Ayyoub (51) is een Marokkaanse Belg uit Antwerpen. Zijn vader kwam naar België als gastarbeider en Nour Addine werd geboren als oudste van 7 kinderen. Nour Addine bluft zich binnen in een computercursus bij de VDAB, waar eigenlijk een diploma voor nodig is. Een twintigtal jaar geleden gaat hij zijn geluk zoeken in Zuid-Afrika. Hij komt er met niets meer dan een rugzak aan en begint van nul een IT firma. De zaken gaan goed, zo goed dat hij in 2014 zijn bedrijf kan verkopen voor maar liefst 400 miljoen dollar. Nu wil hij de wereld veroveren met een bedrijf gespecialiseerd in artificiële intelligentie en droomt hij van een reis in de ruimte. Zijn werknemers noemen hem niet voor niets de Zuid-Afrikaans-Vlaamse Elon Musk.

Bandenmagnaat Pierre Pringiers 

Pierre Pringiers uit Kortrijk bouwde in Sri Lanka een bandenimperium op dat hij verkocht aan de groep Michelin. Sindsdien herinvesteert hij zijn fortuin in de Sri Lankaanse economie. 73 is hij intussen maar nog altijd bezeten van ondernemen. Eén van zijn laatste projecten is de bouw van een luxueus zeilcruiseschip waarmee hij het maritiem toerisme in Sri Lanka wil uitbouwen.

Pierre Pringiers / © VTM
Pierre Pringiers / © VTM

Zonnepanelen-koning Alexander De Cock

Alexander De Cock (28) uit het landelijke Hertsberge in Oost-Vlaanderen trok 3 jaar geleden naar Chili en runt er vandaag één van de grootste bedrijven in de zonnepanelenindustrie. Het bedrijf van Alexander heeft als klant onder andere de Chileense overheid: op het dak van het Chileense presidentieel paleis liggen zonnepanelen van de Vlaming.

Alexander De Cock / © VTM

Luxe in Indonesië

En Anja (45) en Ben (47) Olaerts zijn de eigenaars van de Lombok Lodge in Indonesië, één van de meest luxueuze lodge-resorts ter wereld. Ze hebben 70 mensen personeel in dienst en zijn volop aan het uitbreiden. Opmerkelijk aan hun verhaal: Anja en Ben begonnen hun ondernemerscarrière met een frituur-snackbar in het Limburgse Opglabbeek.

Anja en Ben / © VTM
Anja en Ben / © VTM
Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in