More

  Jongste deelnemer Selattin uit Zedelgem wint ‘Homo universalis’ van Iedereen beroemd

  Advertentie

  Het populairste televisiespel van het moment, ‘Homo universalis’ uit Iedereen beroemd, kende vandaag 27 juni zijn einde. Elke weekdag zaten bijna 880.000 kijkers (Live+7, 4+; 8 februari tem 14 juni) kijkers gekluisterd aan het scherm om de spannende afvalrace te volgen. 100 dagen lang, vanaf 11 februari, zocht Iedereen beroemd naar de man of vrouw die alles kan. 100 kandidaten waagden hun kans en kregen elke dag een nieuwe opdracht, van hun gezicht bedekken met zoveel mogelijk wasknijpers over netbal spelen, steltlopen, een taalvaardigheidstest afleggen, tot een stoelenrace en vuur maken. Elke dag viel er iemand af, tot er uiteindelijk nog twee kandidaten strijden om de felbegeerde titel bijhorende prijs.

  Donderdagavond 27 juni werd de finale gespeeld tussen de 18-jarige Selattin Defevere uit Zedelgem en de 52-jarige Steven De Weirdt uit Hever. De benjamin van de groep kon zich uiteindelijk kronen tot winnaar, en volgde zo Guy uit Geluwe op als homo universalis. Opnieuw een West-Vlaming die de titel van alleskunner mag dragen, dus. De finaleproef kostte de deelnemers letterlijk bloed, zweet en tranen: wie als eerste een druppel van de drie lichaamsvochten kon produceren, won de finale. En hoewel Steven na de deelproef met het zweet de voorsprong had, kostte het Selattin minder moeite om een traan te produceren. Zo won hij de finale na een spannende strijd.

  De jongste deelnemer van het seizoen: 18 jaar op de 1ste opnamedag

  Selattin was de jongste deelnemer van dit seizoen. Hij schreef zich in toen hij nog maar 17 jaar was en eigenlijk net te jong was om deel te nemen. Gelukkig werd hij 18 jaar op de eerste opnamedag.

  Selattin vertelt: “Mijn zus ging zich inschrijven en vroeg of ik ook wilde meedoen. Toen pas zag ik dat je 18 moest zijn. Maar ik dacht: je kan maar proberen! ‘Homo universalis’ is echt iets voor mij: vorig jaar hebben we het op Chirokamp gespeeld met een kleine groep, en had ik gewonnen. Ik speel heel graag spelletjes. Voor de opnames nu dacht ik dat mijn jonge leeftijd een nadeel kon zijn: dat ik wat levenservaring miste, of bij een quiz bepaalde antwoorden niet zou weten. Maar uiteindelijk had het vooral voordelen: ik was meestal fysiek een van de snellere kandidaten.”

  ©VRT/Mathias Papeleu

  “Een heel sportieve groep die elkaar alles gunde”

  Selattin kende een valse start bij het begin van de opnames: hij lag er bij een van de eerste proeven, de kusjesdans, al bijna uit. Nadien kwam hij gelukkig niet meer in de gevarenzone terecht en gaf hij zich steeds 100%. Toch kon hij na de finale niet meteen geloven dat hij gewonnen had:

  “Ik was heel erg blij op dat moment, maar ik kon het eigenlijk niet geloven. Al dat gejuich en die confetti voor mij?! Ik had nooit gedacht dat ik zou kunnen winnen. Zeker tijdens de finale toen Steven al aan het derde deel van de proef raakte, en ik nog altijd met het tweede deel bezig was.”

  “Er hing een heel leuke sfeer in onze groep: het was een sportieve groep, we gunden elkaar alles en hielpen elkaar ook. Ik dacht op voorhand dat ik de concurrentiestrijd zouden voelen eens we nog maar met z’n tienen waren, maar dat was nooit het geval. Ik denk dat deze vriendschappen nog lang zullen blijven duren.”

  “Voor de zekerheid leren jongleren”

  Hij heeft 100 proeven overleefd, maar wat waren Selattins favoriete proeven?

  “Ik vond de proeven buiten altijd leuk, dat was eens iets anders: de auto zoeken op de parking, de rolstoelrace, de proef met de appel en kruisboog… Minder fijn vond ik natuurlijk de kusjesdans, waar ik in moeilijkheden kwam. Ook bij de proef waarbij Carmen Waterslaeghers kwam stofzuigen en we onze benen omhoog moesten houden, had ik het heel zwaar. De finaleproef vond ik dan weer onverwacht. Ik dacht: ‘hmm, speciaal’ (lacht). Ik kon op voorhand niet inschatten of ik of Steven daar goed in zouden zijn.”

  “Ik heb me nooit voorbereid op de proeven – dat kan ook moeilijk, want ze zijn zo uiteenlopend en je weet nooit wat het wordt. Wel heb ik alle afleveringen van vorig jaar bekeken. En tegen de laatste opnames aan heb ik wel leren jongleren. Ik dacht: ‘je weet maar nooit!’ (lacht).”

  Selattin krijgt, na 100 dagen zwoegen en zweten, niet enkel de eervolle titel van homo universalis, hij wint ook een jaar gratis vakanties aangeboden door Neckermann.

  “Ik heb samen met mijn vriendin al eens nagedacht waar we naartoe willen op vakantie. Er is zo veel keus. Een echte bestemming hebben we nog niet, maar we willen sowieso buiten Europa gaan. Zoals Costa Rica of Vietnam.”

  ©VRT

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer