More

  Groen en geel maken voor Jambers het bilan van de campagne in ‘Jambers in de Politiek’

  Advertentie

  De campagne voor 26 mei is laat op gang gekomen, maar was bijzonder intens” Zo vat Meyrem Almaci van Groen de voorbije weken samen. En die intense strijd heeft Paul Jambers de voorbije weken gevolgd. Als enige kon hij de voorbereidingen volgen van de debatten tussen NV-A en Groen, de twee partijen die bijna diametraal tegen over mekaar staan in de verkiezingen van zondag.

  Advertentie

  Paul’s camera draait mee als Almaci én Bart De Wever achter de schermen hun clash voorbereiden. Beide kennen mekaars mantra’s, beide hebben hun antwoorden klaar. Maar eerst repeteren ze met hun raadgevers. “We spelen in op haar stokpaardjes”, zegt De Wever, “Zoals een bijdrage vragen aan grote vervuilers”. Dat wil NV-A counteren met economische argumenten, “zo’n belasting maakt sectoren zoals die in de Antwerpse haven kapot”. Almaci beseft dat De Wever in de aanval wil gaan met ja/nee dillema’s, en de zogenaamde belastingtsunami die hij bij een overwinning van Groen voorspelt. Vooral die laatste boodschap wil zij ontkrachten.

  © VTM
  © VTM

  Het debat tussen de twee tegenpolen loopt zoals verwacht heel verhit, en na afloop moet Paul een razende Almaci opvangen. Even lijkt de Groen voorzitter haar cool te verliezen. “Ik ben het even beu”, roept ze, “Ik voer graag campagne, maar laat me niet doen door karikaturen.” De Wever wilde in het debat vooral sereen blijven, terwijl hij eigenlijk naar eigen zeggen een vechtjas is. “Roepen en tieren is niet goed”. Van de verzoening met Groen die De Wever predikte na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar, blijft niet veel over.

  Paul volgt later ook Almaci privé. ’s Avonds gaat ze naar een iftar, een maaltijd na zonsondergang ten tijde van de Ramadan. Ze geeft toe dat ze tijdens de campagne niet elke dag mee kan vasten met de Ramadan.

  © VTM
  © VTM

  De blauw-gele das van Theo Francken

  Op Vlaamse markten blijkt Theo Francken heel populair. Hij komt dan ook heel graag onder de mensen. Veel mensen klampen hem aan. Op een regionaal debat is Theo ook opvallend lief voor Maggie De Block, zijn opvolgster bij Asiel en Migratie. Hij heeft dan ook een bijzondere das voor zijn pak gekozen: één met blauwe en gele motieven. “Mijn favoriete coalitie”, grapt hij. Theo bezoekt ook een event met zware tractoren die veel CO2 uitstoten, niet echt milieuvriendelijk. “Groen zal hier niet gauw komen”.

  Kristof Calvo gaat met Jambers langs bij zijn ouders. Van zijn moeder heeft hij zijn hevigheid en zijn interesse in politiek meegekregen. “Mijn moeder is even hevig. Moest zij in het parlement zitten …”. Calvo’s ouders sturen hem na elk tv optreden nog altijd een sms.

  © VTM

  De Wever: alleen ik kan Vlaams Belang stoppen

  Paul Jambers confronteerde de laatste dagen de kopstukken met de meest recente peilingen. Die zien vooral een stijging voor Vlaams Belang. Dat doet De Wever opnieuw in een tirade schieten tegen de zogenaamde roodgroene golf. “Links is blij dat het Vlaams Belang terug is. Bij elke stem voor het Vlaams Belang is het feest bij Links. Ik ben die hypocrisie zo beu. De enige die ooit strijd heeft gevoerd om die stemmen van extreemrechts nuttig te maken, ben ik. Zij hebben nooit iets bijgedragen.” Conclusie bij Groen: “Er is veel negativiteit en weinig verhaal bij de rechtse partijen. Ze moeten iets doen om de aandacht af te leiden van hun beleid.”

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer