More

  Geen weg terug voor Anuna De Wever, morgen in ‘Telefacts’

  Advertentie

  “Ik moet mijn kamer niet meer opruimen van mijn moeder. Die vindt het belangrijker dat ik de planeet opruim.” Anuna De Wever is natuurlijk al lang geen gewone tiener van 17 meer. Dat stelt reportagemaakster Cathérine Moerkerke vast die het meisje wekenlang heeft kunnen volgen. Tijdens de marsen, de bijeenkomsten met Youth for Climate, maar ook gewoon thuis bij haar drie zussen, bij zwemlessen voor kinderen en achter de schoolbanken. Ze vertelt over haar geaardheid en de kritiek die ze krijgt omdat ze zich als genderneutraal ziet.

  Anuna: “Volgens een internationaal onderzoek krijg ik de meeste haat, nog meer dan Greta. En blijkbaar gaat 80 procent van de haat over mijn gender. Heel spijtig dat mensen zich daarmee bezighouden, maar it is what it is.” Het portret van Cathérine maakt duidelijk dat het geen toeval is dat Anuna in ons land – en zeker in Vlaanderen – het absolute boegbeeld van Youth for Climate werd. Anuna: “Ik ben een dromer, ik denk gewoon heel vaak dat onrealistische dingen heel haalbaar zijn.”

  © VTM

  Meisje van 17 met onzekerheden en ontgoochelingen

  Anuna, no way back toont de vastberadenheid van een meisje van 17 om de wereld te veranderen. Maar ook de onzekerheden, de ontgoochelingen die gepaard gaan met het wakker worden uit een naïviteit. Na een telefoontje van CD&V-voorzitter Wouter Beke barst ze in tranen uit. De grondwet wordt niet veranderd om klimaatwetten mogelijk te maken. Anuna: “Ik weet niet of het uiteindelijk vergeefse moeite zal geweest zijn of niet, maar ik heb tenminste geprobeerd.”

  Cathérine polst ook naar Anuna’s toekomst, nu ze haar plannen om rechten te studeren heeft opgegeven. En ze confronteert haar met de commentaar op haar verre reizen. “Die ga ik blijven doen”, zegt ze vastberaden. “Ik vind het belangrijk om een stuk van de wereld te zien. In het najaar wil ik opnieuw naar Amerika. Niet meer met het vliegtuig, maar met de boot.”

  © VTM

  © VTM

  Telefacts, woensdag 15 mei om 23.15 bij VTM

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer