‘De Mol’ aflevering 5: chic dinertje, paintball en iedereen mol!

© VIER

Afgelopen week namen we afscheid van twee kandidaten in ‘De Mol’. Zowel Ingrid als Martijn zegden het prachtige Vietnam vaarwel. Deze week nieuwe intriges en leugens in een nieuwe aflevering van ‘De Mol. 

Spoiler alert: indien je de aflevering nog gaat bekijken, lees dan niet verder.

De kandidaten worden door Gilles op een trektocht gestuurd doorheen de jungle. Op hun weg wachten de kandidaten drie opdrachten. Da groep verdeelt zichzelf onder in verschillende bedragen, naargelang hun inschatting van survivalskills van de kandidaten. Joeri, Bruno, Eva en Kaat worden de grootste bedragen toebedeeld. 5000 euro staat op het spel.

Prijzige survival

De eerste opdracht bestaat uit het maken van vuur. Eva en Bas, de twee kandidaten die voor het meeste geld spelen, moeten met de hulp van een vuurstick vuur maken. Bas en Eva slagen hier opmerkelijk genoeg niet in. De twee lijken de hele tijd als twee volleerde mollen bezig met het rekken van tijd. Zo proberen ze eerst de vuurstick uit, in plaats van reeds brandbaar materiaal toe te voegen. Het duo gebruikt ook eerst kleine takken in plaats van het brandbare stro. Ze verdienen dan ook geen geld: 1.400 euro gaat verloren.

De tweede opdracht draait rond oriëntatie, hierdoor besluit de groep piloot Axel en Bruno af te vaardigen. De twee moeten aan de hand van enkele instructies, een kompas en touw op zoek naar twee zakmessen die verborgen liggen in de jungle. We moeten eerlijk zijn, niet de meest simpele opdracht. Waardoor ze ook erg goed te mollen valt. Ze besluiten eerst om op zoek te gaan naar het zakmes van Axel (300 euro waard), maar slagen hier niet in binnen de tijd. Het zakmes van Bruno – dat 1.100 euro – waard is wordt uiteindelijk nipt binnen de tijd gevonden door Bruno.

In de derde opdracht moeten de kandidaten met pijl en boog op fruit schieten. De groep besluit om Joeri als eerst aan de beurt te laten, hij is namelijk het meeste geld waard: 1.400 euro. Na twee erg goede pogingen mist hij alsnog een derde keer. Ook Elisabet en Kaat missen steeds het fruit.

Het lijkt ons meer dan logisch dat de mol zich in een dure positie zou plaatsen. Daarom kijken we vooral naar de vier duurste kandidaten: Joeri, Bruno, Eva en Kaat. Met uitzondering van Bruno verliezen ze alle drie geld. Ook Bas viel ons bij deze opdracht erg op, door zijn onhandige gedrag met de vuurstick. Wie we op basis van deze opdracht zouden kunnen uitsluiten is Elisabet, ze had zichzelf namelijk maar 100 euro gegeven. Een positie die als mol niet de meest slimme lijkt, tenzij het is om de kandidaten en de kijker op het verkeerde been te zetten.

De Mol gaat chic dineren

De kandidaten en saboteur worden door Gilles naar een chic diner gestuurd. Een opdracht waar ze – zoals steeds in ‘De Mol – tussen twee vuren zitten. Enerzijds moeten de kandidaten de Vietnamese etiquette regels naleven, de kandidaat die het er het beschaafdst van afbrengt, maakt kans op een voordeel in de volgende ronde: een vrijkaart voor de volgende aflevering.

De kandidaten kunnen tijdens het diner geld verdienen door allerlei opdrachten uit te voeren. Zo vertelde Bruno de meest belachelijke mop ooit, dook Axel één minuut lang onder tafel en liet Kaat de groep ‘Broeder Jacob’ zingen. Twee kandidaten vielen hier bij op: zo moest Joeri de gastheer overtuigen om ‘regenpijp’ te zeggen, wat hij amper één keer probeerde. Elisabet – die een speech van twee minuten moest houden – slaagde er niet in om haar tijd vol te praten. Uiteraard twee pogingen die bij de andere kandidaten ook wel opgevallen moet zijn, wat ons alweer aan het twijfelen brengt.

Uiteindelijk wist Bas de etiquette regels het beste na te leven. Een positie die je als mol uiteraard niet kan laten schieten, wetende dat het je een vrijstelling voor de eliminatie oplevert. Bekijk zeker de aflevering eens, het leverde hilarische eetstokjes-toestanden en de meest ridicule mop ooit op.

Paintball

De kandidaten trekken – net zoals de afgelopen jaren – naar een paintball terrein. De groep krijgt als taak om Bas te vinden, te bevrijden en hem in een legerjeep te krijgen. Dat levert de groep 4.000 euro op. Alle kandidaten krijgen twee naamkaartjes, waarvan ze – indien ze sneuvelen – één aan een andere kandidaat mogen geven. Per naamkaartje verdienen ze een pasvraag.

Door plotselinge ziekte kan advocate Eva niet meedoen aan de proef, wat ook uiteindelijk haar doodvonnis betekende. De kandidaten banen zich met een kaart – die plotseling verloren geraakt door Elisabet – langs meerdere vijanden. Iets later blijkt Joeri de kaart te hebben, dezelfde Joeri die eerder op de dag de groep al veel geld deed verliezen, maar de groep toch naar Bas leidt. Bas die – dankzij enkele handige leugens – Joeri en Elisabet naar zijn vrijstelling krijgt. Wat ons vooral opviel was de heldhaftige daad van Bruno, die zichzelf opofferde voor de groep. De Bruno die Eva en Joeri als verdachten heeft, terwijl Eva afviel. Was hij dan zo zeker van zijn stuk of is dit nét te duidelijk?

Een heel pak mollenstreken later weten Joeri, Elisabet en Bas, samen met zijn vrijstelling de jungle te ontvluchten. Even later komt Gilles met slecht nieuws voor advocate Eva. Zij wist het minste over de mol en moet het spel verlaten. Er lijken dit jaar zoveel mollen tegelijk bezig dat het ons even volledig wazig wordt. Onze verdachten voor deze week: Bas, Joeri en Elisabet. Oh ja, nog één opvallend moment: vlak voor de eliminatie verteld Kaat ons dat ze alles op één persoon inzette, namelijk afvaller Eva.

Volg voor meer