‘De Mol’ aflevering 3: het begin van een mindfuck, is er een afvaller of toch niet?

© VIER

Afgelopen week eiste de mol zijn eerste slachtoffer. De immer sympathieke HR consulente Liesbeth moest Vietnam verlaten. De derde aflevering, een aflevering vol lagen en complexiteit. Het beloofd een moeilijke zoektocht naar de mol te worden. Lees hieronder wat in de derde aflevering van ‘De Mol’ gebeurde. 

Spoiler alert: indien je de aflevering nog gaat bekijken, lees dan niet verder.

Ontwaken doen de kandidaten in de derde aflevering met een boodschap van Gilles. Een filmpje wordt getoond waarin de kandidaten tijdens de selecties beloven een angst voor konijnen te veinzen. Gilles sluit het filmpje af met de boodschap dat hij in deze aflevering één keer zal liegen.

De kandidaten slaan aan het ontbijten en ontdekken een konijn op het domein. Na enkele bananenpannenkoeken vertrekken ze naar de eerste opdracht. Daar wordt de groep onderverdeeld in een groep die gaat roeien en een groep “krachtige kandidaten” die in de leer gaan in Vovinam, een Vietnamese gevechtssport.

© VIER

Roeien en pinda’s pellen

Bas, Joeri en Bruno worden als “krachtige kandidaten gekozen. De rest van de groep verdeeld zich in duo’s om te roeien en later de nacht mee door te brengen. De duo’s zijn: Martijn en Elisabet, Kaat en Eva, en Axel en Ingrid.

De roeiers moeten een traject van 4 km afvaren. Door het traject te varen en binnen de twee uur aan te komen kunnen ze geld verdienen. Iedere groep kan tweemaal een roeister inzetten. Per inzet verliezen ze dan alweer geld. Onderweg kunnen de kandidaten ook extra geld verdienen door pindanoten te pellen.

© VIER

Doordat Kaat en Eva, en Axel en Ingrid de lokale roeister meteen inzetten, komen ze als eerste aan bij de sleutels. De groep verliest hierdoor ook meteen geld. Daar merken ze dat iedere sleutel ook een kamergenoot inhoudt: een zoogdier, een reptiel of een geleedpotige. Axel en Ingrid kiezen het zoogdier. Kaat en Eva kiezen opvallend genoeg de geleedpotige. Door het niet meteen gebruiken van de roeister raken Martijn en Elisabet meteen achter en komen ze als laatste aan bij de sleutels, zij krijgen dan ook het reptiel.

Doordat Martijn en Elisabet als laatste aankomen, besluiten ze om geen pindanoten te pellen en zo hun kans op een bed te vergroten. Mollengedrag of niet? Het zou alvast slim gespeeld zijn van de mol om in het begin achterstand op te lopen, hierdoor lag de keuze van dier niet in hun handen en konden ze makkelijker de pindanoten laten staan. Opvallend genoeg besluiten alle duo’s voor comfort te gaan. De andere twee duo’s pellen maar een klein deel van de noten en verdienen zo amper 200 euro extra.

Wat ons opviel:

  • Ingrid wou echt wel voor het bed gaan. (On)bewust saboteerde ze hierdoor de proef.
  • Martijn koos in het begin om zelf te roeien en kwam zo meteen op achterstand, waardoor pinda’s laten staan en de kansen op een angstaanjagend dier groter werden.

Vietnamese gevechtskunst

Bas, Joeri en Bruno gaan in de leer bij een Vietnamese gevechtskunst. Om de sleutel van hun slaapkamer te krijgen moeten ze deze eerst vanonder een granieten steen van 500 kg halen te halen, ze kunnen hiervoor enkele hulpmiddelen gebruiken. Bas lijkt enkele keren te proberen de groep van de wijs te brengen. Zo probeert hij meermaals Joeri en Bruno af te leiden door de ballen te vernoemen als oplossing. Het is wel Bas die de oplossing van de hefboom ontdekt, ze verdienen hierdoor geld. Wie ons nog opviel was Joeri: terwijl hij goed leek te starten, zocht hij al snel in de verkeerde richting. Mollengedrag?

Wat ons opviel:

  • Bas leidde de groep af door de oplossing bij de ballonnen te zoeken. Hij ontdekte wel uiteindelijk de oplossing.
  • Joeri leek goed te starten, maar ging al snel de verkeerde kant uit. Door de hulp van Bas werd de opdracht tot een goed einde gebracht.
© VIER

Nachtrust met een kamergenoot

Om het geld van het roeien te verdienen moeten de kandidaten de nacht doorbrengen bij hun gekozen dier. Pas als ze tot zonsopgang in de kamer blijven, verdienen ze het geld. De duo’s krijgen van Gilles de keuze tussen een groot of klein dier. De duo’s die het grote dier kozen en het één uur volhouden krijgen een filmpje van de andere kandidaten te zien, die liegen over hun angst over konijnen. Wat opvalt is dat alle kandidaten wel erg goed kunnen liegen, maar vooral Bas en Martijn weten toch vooral te overtuigen.

Eens het licht uitgaat en de kaars uitgebrand is laat de productie de dieren de kamer betreden. Axel en Ingrid krijgen een varken, Martijn en Elisabet een slang en Eva en Kaat een vogelspin. Alle kandidaten blijven om het filmpje te bekijken, maar Eva en Kaat geven kort hierna op en verliezen hierdoor 600 euro. Axel valt meteen in slaap en begint zo hard te snurken dat Ingrid de slaap niet kan vatten, wanneer ze dan ook gestoord wordt door het varken wekt ze Axel en beslissen ze van kamer te verhuizen. Alweer gaat 600 euro verloren. Enkel Martijn en Elisabet blijven in hun slaapkamer en verdienen 500 euro.

Wat ons opviel:

    • Desondanks dat we Martijn en Elisabet eerder in verdenking stelden, blijven ze in hun slaapkamer en verdienen ze als enige geld voor de groepspot. Dit terwijl de mol bij deze opdracht makkelijk zou kunnen saboteren.
    • Eva en Kaat kozen opvallend genoeg voor een geleedpotige, op zich het minst “veilige” dier. Hierdoor zou de mol quasi zeker zijn van een exit uit de kamer.

Protect the ball

Joeri, Bas en Bruno nemen het op tegen de leerlingen van Mister Xuan, zij moeten ervoor zorgen dat een bal op een sokkel blijft staan. Bruno, Joeri en Bas zullen de bal moeten verdedigen. De rest van de groep bepaalt hoeveel ze met de opdracht kunnen verdienen. Per geslaagde ronde kunnen de kandidaten kiezen om het geld te verdubbelen of te cashen. Als ze verdubbelen en de bal valt, verliezen ze het verdiende geld.

© VIER

Bas, Joeri en Bruno weten goed stand te houden en verdienen uiteindelijk 1.200 euro voor de groepspot. Wat ons opviel was het gedrag van Axel, die steeds het geld wou verdubbelen en hierdoor het risico op een verlies groter maakte. Zijn gedrag was wel erg opvallend voor een mol. Ook Eva treedt Axel even bij, om het op een gevaarlijk moment te verdubbelen.

Afvaller? Mol? Of niet?

Opnieuw eist de saboteur een slachtoffer, zo leek het toch. Het scherm van Eva kleurt meteen rood. Al is nooit iets wat het lijkt in ‘De Mol’. Gilles beloofde deze aflevering namelijk één keer te liegen en zo blijkt Eva niet de échte afvaller te zijn, maar wel de snelst invuller. Gilles onthulde eerder dat de snelste invuller namelijk een voordeel kon behalen in de volgende aflevering, zij kan er namelijk voor zorgen dat er in de volgende aflevering niemand naar huis moet. Haar reactie toen ze het rode scherm kreeg was wel erg koud. Afvaller of de mol?

© VIER

De aflevering eindigt met beelden van volgende week. Beelden die een nog grotere mindfuck doen vermoeden en ons doen terugdenken aan vorig seizoen. Welkom terug: de verfbom.

Volg voor meer