‘De Mol’ – aflevering 2: de mol schiet uit zijn startblokken

© VIER

Het nieuwe seizoen van ‘De Mol’ is uit zijn startblokken geschoten. Een nieuw seizoen dat startte zonder saboteur. Pas op het einde van de eerste aflevering werd een mol gekozen. Lees hieronder de samenvatting van de tweede aflevering van ‘De Mol’ in Vietnam. 

Spoiler alert: indien je de aflevering nog gaat bekijken, lees dan niet verder.

De aflevering start met Gilles De Coster die de pas gekozen mol midden in de nacht gaat wekken, om hem of haar een briefing te geven. Bij het ontwaken, de ochtend erna geeft Eva wel een erg verdachte opmerking aan Elisabet, zo zegt ze: “Ik heb zelfs geen lenzen in. Ik weet zelfs niet wie jij bent.” Waarop Elisabet zegt: “Ben jij zo blind?” Zo blind als een mol zo lijkt.

Opdracht 1: Vietnamese keuken

Dag 2: een eerste opdracht met een mol. De kandidaten maken in de eerste opdracht kennis met de Vietnamese keuken. De groep moet het Vietnamese visgerecht ‘cha ca’ maken. De kandidaten worden in duo’s verdeeld, ieder duo krijgt acht minuten om te koken.

Terwijl het eerste duo, Bas en Kaat het recept uitgelegd krijgen, krijgt de rest van de groep de kans om het recept vrij te spelen. Door acht Jenga-torens te bouwen, kunnen de kandidaten de acht stappen van het gerecht ontrafelen. Rechts aan de tafel moet de kleinste toren gebouwd worden, links de grootste. De kleinste toren speelt stap 1 vrij, terwijl de grootste de laatste stap vrij speelt. Extra moeilijkheid: ze mogen hun handen niet gebruiken, enkel eetstokjes. Indien ze de Vietnamese kokkin kunnen overtuigen van hun gerecht verdient de groep € 3000.

Bas en Kaat beginnen na de uitleg meteen met het bereiden van de marinade en de dipsaus. Terwijl Kaat haar deel vrij snel afgewerkt krijgt, blijft Bas er iets langer mee bezig. In de laatste minuut van hun estafette moeten Bas en Kaat het recept doorspelen aan de volgende kandidaten.

Doordat Bas de kleur van de saus niet goed vond, voegt Kaat wat extra garnaalpasta toe. De wissel van duo’s verloop erg chaotisch: Bruno en Ingrid krijgen niet alle informatie van Kaat en Bas, waardoor het gerecht al snel de verkeerde kant uitgaat. Terwijl kroont Joeri zich tot meester-torenbouwer. Hij krijgt de zesde toren gebouwd en kan de zesde stap onthullen. Hierdoor krijgt het volgende duo: Martijn en Axel het recept van de dipsaus, maar ze weten niet dat Kaat en Bas de dipsaus reeds klaarmaakten. Opvallend: tijdens het telefoongesprek tussen Joeri en Martijn verstaat Martijn tot twee keer toe “opwarmen” in plaats van “opkloppen’.

Door de miscommunicatie loopt het gerecht volledig in het honderd. De overige duo’s gaan verder aan de slag met de nieuwe dipsauzen en Elisabet kiest uiteindelijk de slechte dipsaus van Axel. Uiteindelijk verdient de groep geen geld: de vis was nog te rauw, er zijn overbodige ingrediënten, de noedels moesten niet gebakken worden en de verkeerde dipsaus werd gekozen. Een opdracht die door de mol en miscommunicatie helemaal in het honderd liep. De groep verdient € 0.

Opdracht 2: zwakke groep vs. sterke groep

De derde dag brengen de kandidaten vastgeketend aan elkaar door. De groep deelt zichzelf op in een ‘sterke groep’ en ‘zwakke groep’. Beide groepen schuiven eerst nog aan de ontbijttafel aan, waarna ze – na een beetje puzzelen – zichzelf en de kettingen in het busje krijgen.

Beide groepen moeten een parcours van vijf kilometer afleggen. De zwakke groep moet de tijd van de sterke groep kunnen evenaren of overtreffen. De sterke groep krijgt een 15 kg zware bal mee, terwijl de zwakke groep 10 kg ballast meekrijgt. De groep start met € 4000, iedere tien minuten verliezen ze € 250.

Onderweg kunnen de groepen opdrachten uitvoeren voor extra geld. Alleen als de zwakke groep het bedrag van de sterke groep evenaart, verdient de groep bedrag. De sterke groep komt de eerste opdracht tegen. Ze moeten op een gladde helling, vol bruine zeep zo hoog mogelijk zien te geraken. Enkel als de zwakke groep even hoog of hoger geraakt, verdienen ze geld. Bij de eerste opdracht weet de sterke groep vrij snel een goed systeem te vinden en verdienen ze € 200. De zwakke groep weet na een aantal pogingen ook € 200 te grijpen. Opvallend moment: Eva trekt op een bepaald moment Bruno naar onder, in plaats van hem naar boven te duwen, richting het kaartje met geld.

Even later komt de sterke groep een hamer en bijtel tegen, waarmee ze de “zwakste schakel” kunnen achterlaten. Een stukje van de ketting is niet van metaal, maar van plastic. Met de hamer en bijtel kunnen de kandidaten de bal achterlaten. Enkel de zwakke groep kan het raadsel ontcijferen en de ballast achterlaten.

De volgende opdracht is het Vietnamees bamboedansen. Hoe verder de groep kan dansen, hoe meer geld ze verdienen. Opnieuw moet de zwakke groep een even goed resultaat behalen. De sterke groep haalt € 600. De zwakke groep geeft vrij snel op en verdient hierbij geen geld.

Beide groepen wacht nog een laatste beklimming van 450 trappen. De sterke groep beslist om niet meteen over de eindmeet te gaan, maar wacht tot dat er € 1250 verdient is. Op die manier heeft de zwakke groep extra tijd. Bij de zwakke groep gebeurt een opvallend iets: Elisabet voelt zich tijdens de beklimming ineens duizelig. Extra verdacht terwijl ze al de hele opdracht de groep doet vertragen.

De zwakke groep weet toch sneller te zijn en doet de groep € 1250 te verdienen. Samen met de eerste hindernis weet de groep € 200 extra verdienen, waardoor het totaal op € 1450 te verdienen. Na drie dagen – waarvan één zonder mol – bedraagt de geldpot € 3450.

Onze verdachte: Martijn en Elisabet

Na de tweede aflevering vielen ons twee personen op: Martijn en Elisabet. Martijn viel in de eerste opdracht op, door een ineens een nieuwe dipsaus te maken, terwijl hij in de tweede opdracht de sterke groep vooruit joeg. Elisabet viel dan weer op door in de eerste opdracht de verkeerde dipsaus te kiezen en in de tweede opdracht de groep te vertragen.

Na de eerste aflevering met een mol moet Liesbeth de groep verlaten. Zij wist het minste over de mol en viel bij de eerste eliminatie uit.

Ter afsluiting krijgen we nog een eerste dagboek van de mol. Ondanks dat de stem van de saboteur sterk vervormd is, lijkt het opvallend West-Vlaams. Martijn, de jongste mol ooit? Volgens ons wel. Al kan het taalgebruik en accent natuurlijk opgezet spel zijn.

Volg voor meer