‘Cold Case’ Sally Van Hecke: undercoveragent: “Er is geen twijfel, hij is het!”

© VTM

© VTM

In de laatste aflevering van de reeks Cold Case over de moord op Sally Van Hecke zetten onderzoeksjournalisten Karel Lattrez en Kurt Wertelaers de lugubere wapenfeiten van seriemoordenaar Claudy Pierret op een rij. Om deze profielschets te maken, krijgen ze ook hulp uit onverwachte hoek: een undercoveragent van de politie met codenaam Alpha 22.

Hij werkte lange tijd mee aan de ontmaskering van de seriemoordenaar en  getuigt over zijn infiltratie-opdracht. Alpha 22 moest de beste vriend van Pierret worden toen die verdacht werd van de moorden op Marie-José De Nocker (1995) en Yolanda Prinsen (1998). Moorden waarvoor Pierret destijds ook veroordeeld is.

Hij beweert bovendien dat hij toen al zijn oversten vertelde hoe Pierret ook in aanmerking kwam voor de moord op Sally Van Hecke.  Vandaag, bijna 20 jaar later, heeft Alpha 22 na alle onderzoek van Kurt Wertelaers geen enkele twijfel meer. “Paardenstaart, Amerikaanse wagen, prostitutie, heroïneverslaving, Linkeroever, zwaar toegetakeld… Hij is het.” Nadat Wertelaers in september 2017 met zijn piste Pierret naar het Antwerpse gerecht trok en de moordzaak heropend werd, ondervroegen de speurders Alpha 22 over diens overtuiging dat Pierret de moordenaar van Sally was. “Maar ik had niet het gevoel dat de moord op Sally Van Hecke prioriteit was voor de speurders.”

© VTM

Pierrets naam wordt gelinkt aan nog meer misdaden. Meer dan 40 jaar geleden kwam hij voor het eerst in beeld, na de verdwijning van de dertienjarige Maddy Hollanders op Linkeroever. Pierret was de laatste die het meisje die zomer van 1976 levend zag en zijn alibi wankelde, maar het gerecht in Antwerpen zag geen enkele reden om Claudy Pierret te vervolgen. Maddy Hollanders werd nooit teruggevonden.

Dertien jaar later misbruikt hij op een gruwelijke wijze Sandra Van Den Brande, een tienermeisje dat meer dood dan levend uit zijn klauwen kan ontsnappen. Voor die feiten wordt hij door het hof van beroep in Antwerpen vrijgesproken. Sandra is tot op de dag van vandaag getekend door de feiten.

Ere advocaat Vic Van Aalst, gerechtspsychiater Roger De Berdt en voormalig assisenrechter Edwin Van Fraechem ontleden het profiel van Pierret en trekken hun conclusies uit het bewijsmateriaal dat op tafel ligt.

© VTM
© VTM

‘Cold Case – Wie heeft Sally vermoord?’, donderdag 7 maart  om 21.45 bij VTM

Volg voor meer