More

  Festival Dour XXL: twee dagen eerder feesten met CampFest

  © Anaïs Suire

  Festival Dour XXL: twee dagen eerder feesten met CampFest

  -

  Na twee coronajaren pakt de organisatie van Dour groots uit: met CampFest wordt er twee dagen eerder gefeest. Het festival duurt zo geen vijf dagen, maar wel een volledige week. Namen zoals Logic1000, BLOND:ISH, Frontal Sounsystem en Angèle passeren de revue. 

  Dour pakt uit met grote vernieuwingen. “Dat is typisch Dour”, verklaart Alex Stevens, artistiek co-directeur van Dour Festival. “Hoewel Dour een oud festival is – al sinds 1988 -, merk je dat niet als je er bent. We blijven ons steeds heruitvinden”, gaat hij verder. CampFest is ontstaan door de vraag van het publiek. “Ons publiek vraagt al langer om de camping vroeger te openen. We hebben de boot altijd wat afgehouden, maar we willen groots uitpakken na twee coronajaren”, vertelt festivalorganisator Damien Dufrasne. Voorlopig blijft CampFest een eenmalige editie.

  CampFest gaat door op 11 en 12 juli, twee dagen voor het festival echt begint. Het is een afzonderlijk event met super soundsystems van ’s middag tot 22h, feestjes en allerhande activiteiten. Die activiteiten zijn onderverdeeld in drie thema’s: selfcare, sport en zomerkamp. Damien Dufrasne verduidelijkt: “CampFest wordt een soort XXL-speeltuin, een grote warm-up om zich rustig voor te bereiden. Hier kom je om te ontspannen, de beste sound te ontdekken, deel te nemen aan ludieke en sportieve animaties, andere festivalgangers te ontmoeten, …”

  © Daniil Lavrovski 

  La Chaufferie, nieuwe podium

  De gebruikelijke podia zijn weer aanwezig: The Last Arena met Angèle en Vald, De Balzaal met elektronische muziek en Boombox, de hiphoptent. Daarnaast staan La Petite Maison dans la Prairie en Le Labo met experimentele muziek, Dub Corner voor liefhebbers van dub plates ook op het festival. Rockamadour wordt deze keer onder handen genomen door Kiosk Radio. Het wordt een soort eiland in het hart van het festival.

  Daarnaast is er plaats voor een geheel nieuw podium: La Chaufferie. Het podium wordt een nachtclub in het midden van het festivalterrein, inclusief lasers en lichtprojecties. Het is een tent om te raven op gabber, hardtech, dubstep, techno a rato van 150 BPM en drum and bass. Ook rap, reggae en zelfs amapiano komen aanbod. Dat podium was gepland in 2020, maar kan nu pas voor het eerst in werking komen. Voor de namen werkt het festival samen met Nyege Nyege is een collectief, een label, een promotor en een festival in Oeganda.

  “La Chaufferie was echt nodig”, volgens Alex Stevens, “Elk jaar konden we veel artiesten niet vragen, omdat ze niet in het plaatje pasten van de bestaande podia. Met dit nieuw podium kan dat wel. Hiervoor hebben we Nyege Nyege volledig onze vertrouwen gegeven, zodat we nieuwe namen konden ontdekken”. Het collectief zorgde voor de namen: producer De Schuurman uit Den Haag, Jako Maron uit La Réunion, de Belgische M I M I, New-Yorker ​​quest?onmark, de Zuid-Soedanese TURKANA en SINGELI MOVEMENT, een initiatief met enkele van de belangrijkste artiesten uit de Mburahati singeli community: Jay Mitta, Anti Vairas en Kadilida, en ook de Sisters of Twerkistan.

  220 artiesten

  In het totaal komen 220 artiesten langs. Angèle speelt haar enige Belgische festival in Dour. Ook haar boer Roméo Elvis, Logic 1000, STACE en de Australische dj Flume staan op de affiche. “Ik kijk het meeste uit naar Nubya Garcia”, deelt Stevens mee, “Zij is een briljante Engelse jazzmuzikant en saxofonist. Haar shows streven altijd naar het perfectionisme”. Ze komt vrijdag op het podium La Petite Maison dans la Prairie.

   

  Dit bericht op Instagram bekijken

   

  Een bericht gedeeld door Dour Festival (@dourfestival)

  Festival Dour gaat door van 13 t.e.m. 17 juli. Op 11 juli gaat CampFest van start. Tickets en meer info op www.dourfestival.eu.

  Advertentie
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer