Met deze smart home-technologie wordt jouw huis betaalbaar slim

Een slim huis is al lang geen verre toekomstmuziek meer. Tegenwoordig dien je niet meer een jaarloon te spenderen aan slimme technologie, maar lukt dat ook met een bescheiden budget. Met deze producten maak je jouw huis betaalbaar slim. 

GESPONSORD BERICHT: Dit zijn onze favoriete smart home-producten onder € 100

Een slim huis hebben, is niet iets waar je nog tien jaar op moet wachten. Het slimme huishouden kondigt ze reeds jaren aan, maar klinkt voor velen als ‘prijzig’ en ‘een ver-van-mijn-bed-show’. Een slimme woning is niets iets wat je op een-twee-drie bereikt, maar is vooral een investering waarbij je geleidelijk aan je technologie vervangt en slim maakt.

Slimme lampen

Het makkelijkste om je huis een stukje slimmer te maken doe je met slimme lampen. Niet enkel kan je jouw lichten op afstand aanpassen, maar kan je ook een portie gezelligheid creëren door de gekste kleuren door jouw huis te jagen of door de lampen te dimmen. Of stel je lampen in dat ze aangaan bij zonsopgang en wordt natuurlijk wakker.

Aan systemen geen gebrek: je kent ongetwijfeld Philips Hue, maar daar hangt een stevig prijskaartje aan vast. Tegenwoordig zijn er ook talrijke alternatieven zoals van meubelgigant IKEA of van bijvoorbeeld Chinese producent Yeelight die slimme lampen voor amper € 25 naar jou huis brengt.

https://www.youtube.com/watch?v=7TOsFqqJgj4

Slimme speakers

Een slimme speaker zorgt ervoor dat je jouw favoriete muziek draadloos doorheen jouw huis kunt streamen. Zo kan je rechtstreeks vanuit bijvoorbeeld Spotify de muziek naar je woonkamer zenden. Sommige speakers beschikken ook over een ingebouwde slimme assistent, zodat ze ook aan stembediening doen. Slimme speakers kosten gemiddeld wel wat meer. Dé referentie op vlak van slimme speakers is Sonos, deze kan je voor iets meer dan € 200 op de kop tikken.

Slimme deursloten

Verlies je soms eens jouw huissleutel? Dan kan een slim deurslot een oplossing voor jou zijn. Een slimdeurslot zorgt ervoor dat je jouw voordeur op afstand kunt bedienen. Doe de deur bijvoorbeeld open voor de postbode of de poetsvrouw of open de deur met jouw smartphone. Afhankelijk van je slottype ben je beperkt naargelang de keuze, zo zit de sleutel de hele tijd in het mechanisme wat bij bepaalde sloten voor problemen kan zorgen. Een slim slot vind je voor zo’n € 230.

Archiefbeeld

Beveiligingscamera

Met een IP-camera kan je jouw woning draadloos beveiligen. Kijk op afstand naar live-beelden van jouw woning of check even of je de garagedeur wel gesloten hebt. Volledig draadloos werkt een IP-camera uiteraard niet, zo zal je nog steeds moeten zorgen voor een energiebron. Vaak betekent dat een stopcontact in de buurt zoeken, maar dat kan tegenwoordig ook via Power Over Ethernet, waarbij de energie door een internetkabel stroomt. Hierdoor kan je bijna overal in en rond je huis camera’s plaatsen. Uiteraard kan je een IP-camera ook draadloos via wifi verbinden. Een IP-camera haal je voor zo’n €100 in huis.

Slimme stekkers

Een slimme stekker zorgt ervoor dat je ook ‘domme’ apparaten slim kunt maken. Zet een kopje koffie op afstand, sluit er een bureaulamp op aan of koop een slimme stekker die je energieverbruik meet. Zo kan je bijvoorbeeld kijken hoeveel energie je droger deze maand verbruikt heeft. De opties met een slimme stekker zijn eindeloos, je kan deze op de kop tikken voor zo’n € 30.

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in