More

  ‘FAROEK’ gaat vanavond op zoek naar de dader van sabotage kerncentrale Doel 4

  Advertentie

  -

  Vanavond is Faroek Özgünes terug met zijn opsporingsprogramma ‘FAROEK’. Daarin wordt de hulp van de kijker ingeroepen voor het oplossen van de sabotage in de kerncentrale van Doel, nu reeds vijf jaar geleden. De politie verspreidt in het kader van de uitzending een robotfoto. 

  In de eerste ‘FAROEK’ van een nieuwe reeks van zes vraagt presentator Faroek Özgünes de hulp van de kijkers om de saboteur van de kerncentrale van Doel 4 te vinden. Die sloeg toe in de zomer van 2014 en na vijf jaar gerechtelijk onderzoek is er nog altijd geen verdachte in het vizier van politie en gerecht. Het onderzoek wordt geleid door het federaal parket en werd opgestart als een terroristische aanslag. Nu gaan de onderzoekers uit van een sabotagedaad gepleegd door iemand die in de centrale werkte en toegang had tot de zwaar beveiligde machinekamer.

  © VTM

  65.000 liter smeerolie: 120 miljoen euro schade

  Op dinsdag 5 augustus 2014 rond 11u in de voormiddag liep in enkele minuten tijd 65.000 liter smeerolie weg uit de stoomturbine. Een onverwacht en onvoorzien incident dat ervoor zorgde dat de turbine volledig vastliep zodat de kernreactor maandenlang moest worden stilgelegd. Los van de economische schade die 120 miljoen euro bedraagt, blijkt het incident niet zo onschuldig. Al snel blijkt dat er kwaad opzet mee gemoeid was: een veiligheidsklep is met opzet open gedraaid waardoor de olie pijlsnel kon wegstromen. De sabotage werd ook zeer kundig verborgen zodat de manipulatie aan de veiligheidsklep op het eerste gezicht onopgemerkt bleef. De sabotage gebeurde in het niet-nucleaire gedeelte van Doel 4 en had gelukkig geen gevolgen voor de veiligheid van de kernreactor.

  © VTM

  Faroek Özgünes spreekt nu met personeelsleden van Doel 4 over de sabotage. Zij getuigen over die fatale dag én over de gevolgen van het incident die ze nu nog dagelijks ondervinden. Het federaal parket geeft in de uitzending een stand van zaken van het onderzoek en doet een oproep naar kijkers om informatie die ze mogelijk hebben over de sabotage te melden. Intussen blijkt dat er ook in de weken voor de bewust sabotage nog twee onverklaarbare incidenten waren in de centrale, die kunnen wijzen op kwaad opzet.

  Na de uitzending gaat Faroek live naar het callcenter van de federale politie vanwaar hij met de Dienst Opsporingen een overzicht geeft van de tips die zijn binnengekomen. Kijkers kunnen rechtstreeks volgen via de facebookpagina van het programma FAROEK en via hln.be

  Faroek op dinsdag 5 november 2019 om 21.45 bij VTM

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer