More

  Extra controles op alcohol en gebruik gsm in provincie Vlaams-Brabant

  Advertentie

  -

  In september zullen de federale en lokale politie in Vlaams-Brabant extra controleren op rijden onder invloed en afleiding aan het stuur. Ze willen daarmee een vermindering van het aantal verkeersongevallen realiseren.

  In 2019 reed de bestuurder van 1 op de 10 verkeersongevallen met zwaargewonden of doden in Vlaams-Brabant onder invloed. In september zullen de lokale en federale politiediensten controleren op rijden onder invloed en afleiding aan het stuur. Provinciegouverneur Lodewijk De Witte licht het belang van de actie toe: “Blijvende controles op en aandacht voor de gevaarlijke fenomenen in het verkeer zijn nodig. Zelfs bij inname van kleine hoeveelheden vergroot alcohol het risico op een verkeersongeval.  Alcohol is ook een factor die de ernst van het verkeersongeval nadelig beïnvloedt.”

  Boetes tot 2.000 euro

  Het gebruiken van een gsm of tablet aan het stuur leidt tot gevaarlijke situatie. Wie belt tijdens het rijden, zou tot vier keer meer risico lopen om in een ongeval betrokken te raken. Bellen, sms’en, berichten verzenden of lezen achter het stuur zijn handelingen die de aandacht op de weg verminderen. Hierdoor heeft de bestuurder minder oog voor verkeersborden, voorrang verlenen of voor andere weggebruikers. Wie afgeleid is, heeft een tragere reactiesnelheid en merkt veranderingen in verkeerssituaties later op. 

  Ook het parket werkt actief mee aan de actie. De woordvoerder van het parket: “Ook dit jaar werken wij mee aan de provinciaal gecoördineerde controles en streven wij ernaar om opnieuw themazittingen  te houden voor de overtreders die een inbreuk pleegden op de bepalingen in het verkeersreglement over alcoholintoxicatie en gsm aan het stuur.” In september 2019 werden 468 pv’s opgesteld voor het gebruik van de gsm achter het stuur en 31 processen-verbaal voor alcoholintoxicatie. Wie betrapt wordt riskeert een boete tot 2.000 euro of zelfs een rijverbod.

  Enkele tips

  • Schakel de vliegtuigmodus in wanneer je aan het rijden bent
  • Leg je gsm uit het gezichtsveld, bijvoorbeeld in het handschoenkastje
  • Stel je GPS in voor het rijden, niet tijdens
  BronPB
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer