More

  Eurovision 2024: Had Joost Klein de finale kunnen winnen? Nederland behaalde tweede hoogste score op Songfestival

  -

  Nederland is tweede geëindigd tijdens de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. België eindigde dertiende en kon zich niet plaatsen voor de finale van Eurosong.

  Had Joost Klein het Eurovisiesongfestival kunnen winnen? Dat zullen we nooit weten, maar uit de vrijgegeven resultaten van de tweede halve finale blijkt dat Nederland een uitstekend resultaat had kunnen halen. De act van Klein op ‘Europapa’ kon rekenen op de tweede plaats met 182 punten.

  De punten tijdens de halve finales bestonden volledig uit stemmen van het thuispubliek. In voorgaande edities konden ook vakjury’s hun zegje doen in de halve finale, maar dat is niet langer mogelijk. Uit de vrijgegeven resultaten blijkt dat Israël (194 punten) het grootste aantal punten kon verzamelen tijdens de tweede halve finale.

  Ons land kon met Mustii niet doorstoten naar de finale. Uit vrijgegeven resultaten blijkt dat België slechts 18 punten kreeg van het thuispubliek en daardoor op de dertiende plaats eindigde. Maar mogelijk had Nederlander Joost Klein wel op een top 3-plaats kunnen rekenen, mocht hij niet gediskwalificeerd geweest zijn. Met 182 punten tijdens de halve finale eindigde hij nipt onder Israël. Tijdens de eerste halve finale kregen Kroatië (177 punten) en Oekraïne (173 punten) minder punten dan Israël en Nederland. Met een goed resultaat bij de vakjury in de finale had Klein op een hoge eindplaats kunnen rekenen.

  Nemo wint dankzij jury

  Nemo, de winnaar van het Songfestival, kreeg tijdens de halve finale ‘slechts’ 132 punten van het stemmende thuispubliek. Tijdens de finale kon de Zwitserse inzending vooral rekenen op punten van de vakjury. Daar heeft de Zwitser de eindoverwinning aan te danken.

  Kroatië kreeg tijdens de finale het hoogste aantal punten van het thuispubliek (337 punten), gevolgd door Israël (323 punten), Oekraïne (307 punten), Frankrijk (227 punten) en Zwitserland (226 punten).

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie