More

  Sarah Louise Bennett / EBU

  Eurovisiesongfestival: Zwitserland winnaar van Songfestival 2024

  -

  Zwitserland heeft het Eurovisiesongfestival 2024 gewonnen. De Zwitserse inzending Nemo stal de show met diens nummer ‘The Code‘.

  Nemo haalde het met nummer ‘The Code’ voor Kroatië en Oekraïne. Zwitserland kreeg 365 punten van de jury en 226 punten van het publiek. In totaal won Nemo met 591 punten, dat is 44 punten meer dan Kroatië. “Ik hoop dat deze wedstrijd zijn belofte kan nakomen en voor vrede en waardigheid voor iedereen kan zorgen”, zegt Nemo. De Zwitser is de eerste non-binaire artiest die het Eurovisiesongfestival wint.

  Zwitserland kon het Eurovisiesongfestival reeds twee keer winnen. De vorige keer was in 1988. Toen won Céline Dion met ‘Ne partez pas sans moi’. Bookmakers hadden de winst van Zwitserland enigszins verwacht. Zo stond het land al dagenlang op de tweede plaats na Kroatië.

  De top tien op het Eurovisiesongfestival 2024 bestaat uit: Zwitserland (591 punten), Kroatië 547 punten), Oekraïne (453 punten), Frankrijk (445 punten), Israël (375 punten), Ierland (278 punten), Italië (268 punten), Armenië (183 punten), Zweden (174 punten) en Portugal (152 punten). Noorwegen eindigt laatste met 16 punten.

  Deze editie van het Eurovisiesongfestival was erg turbulent door verschillende voorvallen. Zo was er kritiek over de deelname van Israël. De Nederlandse inzending Joost Klein werd dan weer op zaterdag, vlak voor de finale, gediskwalificeerd door “een incident”. Klein zou tijdens de halve finale op donderdag een dreigende beweging gemaakt hebben naar een cameravrouw.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie