More

  Eurosongfestival/Eurovision 2022 Barbara Dex Award verdwijnt na 25 jaar

  © EBU / ANDRES PUTTING

  Eurosongfestival/Eurovision 2022 Barbara Dex Award verdwijnt na 25 jaar

  -

  Trouwe fans van het Eurosongfestival moeten na 25 jaar afscheid nemen van de Barbara Dex Award. De award werd een hele tijd uitgereikt aan de deelnemer met de lelijkste outfit. Sinds 2017 staat de prijs voor de opvallendst geklede kandidaat, maar “het is niet gelukt om de award te rebranden“, vertelt Jasper Van Biesen. Hij is redacteur van songfestival.be, de site die sinds 2017 instaat voor de organisatie van de prijs. 

  Het is 1993. België stuurt Barbara Dex met Iemand zoals jij naar het Eurosongfestival in Ierland. Niet haar optreden valt op – ze wordt allerlaatste met drie punten – maar wel haar zelfgemaakte kleed. Vier jaar later wordt de Barbara Dex Award in het leven geroepen door de site The House of Eurovision. Sindsdien stemmen kijkers elk jaar voor de kandidaat met de lelijkste outfit. De website verdwijnt in 2016 en de Belgische site Songfestival.be neemt de prijs over in 2017. De site probeerde de prijs te rebranden naar de meest opvallendste outfit. “Maar de prijs stond bij velen nog steeds gekend als de prijs van de slechts geklede kandidaat”, vertelt de oprichter van de site, “Ook kregen we via verschillende kanalen zoals Twitter steeds meer kritiek, dat zo’n award niet meer past anno 2021. Na een lange discussie hebben we besloten om de award niet meer uit te reiken.”

  “Ik heb ooit de winnaar van 2017 (Slavko Kalezic) geïnterviewd. Hij wist me te vertellen dat hij er zelf mee kon lachen, maar zijn stylist was wel heel boos”, lacht Van Bliesen. De allerlaatste winnaar van Barbara Dex Award is Tix, de Noorse kandidaat van vorig jaar (zie foto bovenaan). Hij zong het nummer Fallen Angel en stond verkleed op het podium – hoe kan het ook anders – als een engel.

  Nieuwe prijs

  In de plaats komt een nieuwe prijs. Nog steeds voor de deelnemer met de meest opvallendste outfit. “Door een nieuwe naam wordt de prijs niet meer geassocieerd met de lelijkheid, maar zo kunnen we wel nog steeds de diversiteit van de kleren vieren”, aldus Van Biesen. Zelf een nieuwe naam insturen kan via songfestival.be. De redacteurs van de site maken een shortlist met de top 20 beste voorstellen. Daarna is het opnieuw de beurt aan de lezers om op de effectieve naam te stemmen. De nieuwe naam wordt op 29 april bekend gemaakt.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie