Dit jaar is het aan de Franstalige omroep RTBF om de Belgische inzending voor Eurosong te kiezen. Jérémie Makiese verdedigt ons land met Miss You. Hoe zijn de kansen om tot winnaar uitgeroepen te worden? Eurosongkenner Jasper Van Biesen geeft zijn mening.
Omdat België twee openbare omroepen telt, mag de VRT en de RBTF om de beurt een kandidaat inzenden. Dit jaar kiest Waalse omroep RTBF. Zoals al een tijd de gewoonte is, mag een The Voice-finalist in Wallonië mee naar de grootste muziekwedstrijd ter wereld. Jérémie Makiese won vorig jaar de wedstrijd. Het was dus niet verrassend toen hij werd voorgesteld.
Geen typisch Eurosongnummer
“Het is geen typisch songfestivalnummer”, vertelt Jasper Van Biesen. Hij is eindredacteur bij songfestival.be en daarnaast ook auteur van het boek 65 jaar België op het songfestival. “Zo’n nummer kan je makkelijk ontleden”, gaat hij verder. “Je hebt eerst een strofe, na dertig seconden een refrein en daarna weer een strofe. Makiese z’n song komt trager op gang. Je hoort het refrein pas na een minuut. Ook vind je verschillende stijlen terug zoals klassiek, R&B, gospel en pop. Op die manier valt Miss You op. Door de verschillende genres heeft België een creatiever nummer.” Er zijn niet veel landen die in dat genre zitten, dus minder concurrentie. “Landen zoals Zwitersland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk nemen deel met een soortgelijk nummer. Zij zijn dus al elkaars concurrenten. Toch is het voor België afwachten. Zal het publiek wel op Jérémie stemmen? In het verleden scoorden R&B-liedjes niet goed, maar dat kan ook liggen aan het feit dat het genre heel weinig is ingezonden”, aldus Van Biesen.
Donkere nummers
De laatste jaren hebben we donkere nummers gestuurd naar het festival. Zoals City Lights van Blanche in 2017, een jaar later hadden we A Matter of Time van Sennik en The Wrong Place van Hooverphonic was vorig jaar. “Als je naar de tekst van Miss You luistert, klinkt het een triestig nummer, maar het energieniveau ligt veel hoger dan The Wrong Place. Vorig jaar hadden we een lied met de volle drie minuten tristesse. Het nummer van dit jaar straalt meer kracht uit, waardoor het niet blijft hangen in de zoveelste donkere ballade van België”, vertelt de Eurosongexpert.
Finale
De finale halen moet lukken. “We hebben met Loïc Nottet en Blanche bewezen dat we hoog kunnen scoren op het songfestival. We moeten voor meer gaan dan een plekje in de finale. Als het liveoptreden en de volledige act er staat, dan gok ik een top tien plaats. Misschien niet in de bovenste laag van de top tien, maar een plaats tien, negen of acht zou zeker moeten lukken”, gokt Jasper Van Biesen.
De grootste kanshebbers
“Italië behoort tot een van de topfavorieten. Nadat ze vorig jaar wonnen met Måneskin met het lied Zitti E Buoni, brengen ze opnieuw een heel sterk nummer. Een duet deze keer. Ik vermoed dat het lied zowel bij de jury als bij het publiek veel stemmen zal opleveren”, vertelt hij. “Ook Noorwegen blinkt uit. Het lied heeft iets weg van The Masked Singer. Met Subwoolfer zie je twee gemaskerde mannen. Give That Wolf A Banana is een goed genoeg nummer om toch niet uitgelachen te worden”, vindt Van Biesen, “Daarnaast zal waarschijnlijk Oekraïne goed scoren. Hoewel politiek eigenlijk geen plaats heeft op Eurosong, ziet het er naar uit dat ze door de oorlog misschien wel eens veel douze points en smartstemmen kunnen krijgen, ook al is het nummer daar niet sterk genoeg voor.”
Eurosong trekt naar Turijn
Dankzij de winst van Måneskin mag Italië het festival organiseren. Locatie wordt de Pala Alpitour-arena in Turijn. Daar zal plek zijn voor ongeveer 10.000 toeschouwers. De zaal biedt meer capaciteit, maar voorlopig hanteert Italië een maximumcapaciteit van 65%. De arena kan maximaal 15.657 toeschouwers ontvangen, maar het podium en de productie van het Eurovisiesongfestival neemt – normaal gezien – ook een heleboel plek in de arena in.