More

  Eurosong/Eurovisiesongfestival 2022: België heeft 1 procent kans om te winnen

  © Marie Wynants

  Eurosong/Eurovisiesongfestival 2022: België heeft 1 procent kans om te winnen

  -

  Over ongeveer vijftig dagen begint het grootste festival van Europa. Alle songs van Eurovision zijn al bekend. Wie heeft – nog voor de start – de meeste kans om te winnen? 

  Volg het Eurovisiesongfestival live via deze link

  Volgens bookmakers heeft Oekraïne 33 procent kans om te winnen, en leidt het land daarmee het lijstje. “Hoewel politiek eigenlijk geen plaats heeft op Eurosong, ziet het er naar uit dat Stefania van Kalush Orchestra door de oorlog misschien wel eens veel douze points en smartstemmen (stemmen uit medelijden) kunnen krijgen, ook al is het nummer daar niet sterk genoeg voor”, zegt Eurosong expert Jasper Van Biesen.

  Italië heeft met Mahmood en Blanco en hun lied Brividi een grote kans om de prijs voor de tweede keer op rij naar huis te nemen. Al zou dat hoogst uitzonderlijk zijn. In de 67-jarige geschiedenis is het slechts vier keer voorgekomen dat een land twee keer op rij wint. Spanje, Luxemburg en Israël hebben twee keer na elkaar gewonnen. Ierland deed het zelfs nog beter en won het Songfestival drie keer na elkaar in 1992, 1993 én 1994

  Zweden sluit met Hold me closer van Cornelia Jakobs de top drie af met 11 procent kan om te winnen. Als Zweden wint, wordt het de zevende keer dat het land de eerste plaats in ontvangst mag nemen. Dan staat het grootste land van Scandinavië gelijk met Ierland, die nu ook zeven keer de winnaar leverde.

  Nederland en België

  Nederland scoort met Diepte van S10 volgens de bookingsmakers vijf plaatsen beter dan de Belgische Jérémie Makesie met Miss you. S10 eindigt op de achtste plaats, België valt net buiten de top tien. Met een procent winstkans komt Makesie op de dertiende plaats. “In het verleden scoorden R&B-liedjes niet goed, maar dat kan ook liggen aan het feit dat het genre heel weinig is ingezonden”, duidt Van Biesen.

  Zelf gokt de Eurosongkenner iets meer: “We moeten voor meer gaan dan een plekje in de finale. Als het liveoptreden en de volledige act er staat, dan gok ik een top tien plaats. Misschien niet in de bovenste laag van de top tien, maar een plaats tien, negen of acht zou zeker moeten lukken.”

  Laatste plaats

  De laatste plaats is geen eervolle erkenning. Toch kan het iedereen overkomen. Het overkwam ons land al zeven keer. Voorlopig staat Slovenië met Disko van de band LPS op de laagste positie. De band is niet slecht, maar ook weinig frappant. Oordeel vooral zelf.

  Advertentie
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer