More

  Europol waarschuwt voor gevolgen COVID-19: valse mondmaskers en cybercriminaliteit

  Advertentie

  -

  Net zoals andere – meer legitieme sectoren – zit ook de criminaliteit niet stil en past het zich aan de huidige omstandigheden aan. Europol waarschuwt voor een toename van cybercriminaliteit bij de bedrijven, nu ze weer hun deuren openen. Ook valse mondmaskers en testkits zullen mogelijk veelvuldig opduiken.

  Europol maakte vandaag in een rapport zijn analyse bekend omtrent de invloed van COVID-19 op de criminaliteit. Daaruit blijkt dat ze bij een versoepeling van de lockdown ook een toename van de cybercriminaliteit verwachten.

  Cybercriminelen slaan sneller toe

  Uit het rapport blijkt dat cybercriminelen zich op dit moment vooral richten op het onderwijs en de zorg om hun malware en ransomware te verspreiden. Europol verwacht dat eens de reguliere bedrijven weer opstarten, deze opnieuw in het vizier van de criminelen zullen komen. De criminelen slaan ook steeds sneller toe. Zo wachten ze niet meer op het ideale moment om hun malicieuze software te activeren, maar starten ze deze sneller op, in een poging om de opbrengsten te verhogen.

  In hetzelfde rapport waarschuwt Europol ook voor het gevaar op kindermisbruik, nu deze door de sluiting van de scholen en de opstart van het afstandsonderwijs meer tijd online doorbrengen.

  Valse mondmaskers en handgels

  Door het coronavirus is een wereldwijde rush ontstaan op medische hulpmiddelen zoals mondmaskers, handgels, desinfecterende sprays en zelfs medicatie. Europol waarschuwt dat georganiseerde criminaliteit niet blind is gebleven voor deze evolutie. In het rapport waarschuwt Europol dat de georganiseerde criminaliteit inspeelt op het wereldwijde tekort naar medische hulpmiddelen en zelf aan de slag zijn gegaan.

  Zo worden onder andere mondmaskers, handschoenen, test-kits, alcoholgel, maar ook antivirale middelen vervalst. Ze verwachten tevens dat eens een werkend vaccin aangekondigd is, deze ook in een valse – uiteraard niet werkende – variant op de markt zal verschijnen.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer