More

  EP ‘Headwalking’: Uitstekend winters luisterwerk van het Gentse Peenoise (★★★)

  EP ‘Headwalking’: Uitstekend winters luisterwerk van het Gentse Peenoise (★★★)

  -

  Vlak voor de ijzige zondvloed aan witte vlokken eraan kwam, bracht het Gentse Peenoise hun EP Headwalking uit. Ze brengen mysterieuze avant-pop, die onheilspellend, catastrofaal, maar ook warm en aanstekelijk klinkt. Het is muziek die uit de experimentele regionen komt, maar toch toegankelijk genoeg blijft om de massa aan te spreken.

  De broers Cesar, Gilles en Titus Pinoy zijn niet aan hun proefstuk toe. De release van hun debuut Forevergem (2020) leverde hun goede kritieken op. Ook de overwinning van Sound Track (het kansenparcours van vi.be) was een bevestiging van hun beloftevolle kunnen. De tracks op Headwalking kennen hun oorsprong in Cesar De Sutter-Pinoys vorige band: Headwalking. Headwalking en Peenoise werd versmolten tot één geheel, waarbij  de beslissing viel om als Peenoise muzikaal door het leven te gaan. Ze lieten de songs rijpen, met deze EP tot gevolg.

  Met EP Headwalking brengen ze een aaneenschakeling van vier verschillende verhalen, die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben, maar die achteraf toch gelijkaardige aspecten delen. “Vergelijk het met een toeristisch plein, waar een honderdtal mensen op aanwezig zijn. Het plein telt honderd verschillende individuen van nog eens zoveel verschillende landen. Elk individu heeft duizend verhalen. Even komen al die verhalen bij elkaar en op dat moment vormen ze één geheel. ‘Headwalking’ is een metafoor voor het plein, waarbij men wandelt over de hoofden, over de verschillende verhalen”, leggen ze uit. 

  Destructief feest

  Het oog voor detail valt dan ook meteen op wanneer Again door onze hoofdtelefoon binnensluipt. Voorzichtig en mysterieus om tegen het einde met een fonkel te eindigen. Can I Disagree klinkt extreem minimalistisch, maar weet desondanks de typische sfeer van Peenoise neer te zetten – de kille duisternis loert om de hoek.

  The Party opent met diepe vocalen, die recht uit een paar onderwatermicrofoons in de Stille Oceaan lijken te komen. De song gaat over een groot, destructief feest, waar de dronken nonkel wilt speechen, maar waar de woorden gaandeweg meer gewicht krijgen. Het geheel krijgt door de toevoeging van de hoge vocalen meer vorm, maar drijft – wat ons betreft – misschien toch net te destructief alle kanten uit. 

  Afsluiter Requiem For A Milkman drijft Peenoise gelukkig terug naar wal. Het koor bestaande uit Rana, Sherien en Amina Holail Mohamed zorgen voor een bindend massa die de song de nodige warmte geeft om als excellente afsluiter te dienen. Leuk weetje: de gastvocalen werden opgenomen in de Balzaal van de Gentse Vooruit.

  Peenoise levert een EP die bij iedere luisterbeurt groeit en meer detail van zich blootgeeft. Ze leveren uitstekend winters luisterwerk af. Het lijkt wel of de weergoden hun EP aanhoort hebben.

  Beluister EP ‘Headwalking’ via jouw favoriete streamingdienst.

  Check ‘Again’ van Peenoise

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie
  Vlak voor de ijzige zondvloed aan witte vlokken eraan kwam, bracht het Gentse Peenoise hun EP Headwalking uit. Ze brengen mysterieuze avant-pop, die onheilspellend, catastrofaal, maar ook warm en aanstekelijk klinkt. Het is muziek die uit de experimentele regionen komt, maar toch toegankelijk genoeg blijft...EP 'Headwalking': Uitstekend winters luisterwerk van het Gentse Peenoise (★★★)