More

  Beeld: Play 4

  INTERVIEW | Elisabeth Lucie Baeten: ‘Ik ben nu vaak op plaatsen waar ik zie en ook gewoon weet dat iedereen me kent’

  -

  Elisabeth Lucie Baeten (33) is scenarist, Tiktokker en Instagrammer en haalde de finaleweken van De Slimste Mens Ter Wereld. Maar bovenal is ze bekend als Katrien van Politiek PR. De komische en kritische filmpjes waarin ze allerlei politici een standje geeft zijn meer dan welkom in de digitale wereld. “Ik wou altijd al iets doen met een betekenis.”

  Hoe kwam je op het idee van de PR-video’s?

  Elisabeth Lucie Baeten: “Het idee van de PR-video’s is ontstaan toen Vincent Van Quickenborne (voormalig Open VLD-minister van Justitie, red.) een interview had gegeven aan een krant. Hij zei daarin dat moeders ook moeten bijdragen aan de maatschappij. Dat triggerde iets bij mij, want het is natuurlijk onzin. Moeders dragen zeer, zéér actief bij aan de maatschappij. Ik was daar wel kwaad over, zoals veel mensen. Ik wist niet zo goed wat ik ermee wou doen, die boosheid.”

  “Ik zou bijvoorbeeld daar een column over schrijven, wat stories delen of gewoon een post maken. Maar dan dacht ik ja, ik wil eigenlijk een filmpje maken. En ik had ooit wel al reels gemaakt met iets meer politieke statements, maar niet in een vast format. Enkele maanden daarvoor leerde ik @colormeloverly kennen op Tiktok. In haar video’s doet ze de PR van bijvoorbeeld Jonah Hill, toen hij even gecanceld werd. Ze doet dat keigrappig, maar tegelijkertijd ook superstreng, very American. Niet people pleasend, gewoon streng. Ik vond dat een keigoed format, en met die uitspraken van Van Quickenborne vroeg ik me af hoe het eraan toe zou gaan op het PR-bureau van zijn kabinet.”

  Hoe hard toon je jouw eigen persoonlijkheid in jouw video’s?

  “Redelijk hard, denk ik. Ik heb twee personages: Katrien van Politiek PR en Julie van Showbizz PR. Volgens mij ligt Elisabeth daartussen. Want dat Katrientje is heel voorzichtig en een mega people pleaser. Ze durft niet te zeggen wat ze echt denkt en ze gebruikt heel veel de woorden ‘eventueel’, ‘misschien’ en ‘zou’. Dat is wel een groot deel van mij, al hoop dat ik daar wel een beetje uitgegroeid ben. En dan heb je nog die Julie: zij is gewoon de gezellige babbel. Ze is helemaal niet voorzichtig, dus ik denk dat ik daar ergens tussen zit. Ik probeer wel natuurlijk mijn eigen mening en de dingen waar ik in geloof of waar ik voor sta, erin te verwerken. Maar het zijn voor de duidelijkheid wel echt personages.”

  Had je ooit gedacht dat ze zo beroemd zouden worden?

  “Die vraag is heel schattig en lief. (lacht) Nee, denk ik. De laatste twee, drie jaar is dat zachtjes beginnen opbouwen. Daarmee bedoel ik vooral online. Het is nu echt insanely ontploft. Ik wou altijd al iets doen met een betekenis. Dat was voor mij redelijk snel duidelijk. Wat dat dan ging zijn, ja, iets met woorden. Maar of dat dan geschreven of gesproken woorden gingen zijn, wist ik toen nog niet.”

  “Ik heb precies ook niet veel tijd gehad om daar bewust bij stil te staan en nu het zover is, vind ik heel veel dingen leuk, maar heel veel dingen ook echt raar. Ik ben nu vaak op plaatsen waar ik zie en ook gewoon weet dat iedereen me kent, maar niemand praat met mij. (lacht) Dat is superraar. Mensen vinden het speciaal of worden ineens nerveus om met mij te praten. Dat vind ik echt heel jammer, want zoals ik al zei: ik ben een mega people pleaser en ik wil dat iedereen op zijn gemak is. Ik werk daar al mijn hele leven voor. Ik wil niet dat mensen mij zien als méér dan Elisabeth. Ik ben dezelfde persoon als een half jaar geleden.”

  Welke kant zie je dat idee nog uitgaan?

  “Ik denk dat het gaat blijven zoals het nu is. Dat is toch een beetje mijn hoop. Ik heb al veel vragen gekregen van radio- en tv-zenders die daar iets mee willen doen, maar ik hou dat een beetje af. Het is superleuk dat ze dat vragen, en ik vind het keileuk dat ze mij ‘ontdekt’ hebben om het zo te zeggen. (lacht) Toch heb ik liever dat we dan samen iets anders verzinnen. Het liefst van al wil ik Katrien echt gewoon voor mij houden, zodat ik dat kan maken wanneer ik wil, waarover ik wil. Of dat nu twee video’s per week zijn of om de drie weken,… dat daar geen restricties in zijn en dat ik dat ook zelf mag maken. Ik wil het houden zoals het nu is.”

  “Ik krijg nu van veel bedrijven de vraag of ik voor hun interne communicatie een Katrien-filmpje wil maken en dat vind ik heel leuk. (lacht) Dat is dan om op hun bedrijfsfeest te tonen en ze vragen mij dan om over hun CEO een filmpje te maken. Dat zijn leuke opdrachtjes, tegen betaling uiteraard.”

  Welk PR-advies zou je jezelf geven?

  “Dat is een heel goede vraag. Ik denk: rustig blijven, maar dat zou dan eerder een manager tegen mij moeten zeggen. Niet te veel plannen op een dag, misschien? Ik denk dat ik daar zelf al een redelijk goede intuïtie in heb. Ik ben een native online. Ik snap dus goed wat je daar kan zeggen en wat niet. Misschien dat mijn PR-adviseur zou zeggen dat ik meer op Tiktok moet zitten. (lacht) Maar ja, voor nu is Instagram vooral mijn medium. Ik zou heel graag een manager willen, maar mijn PR valt wel goed mee, denk ik.

  Je schreef ook het boek En ze leefden nog, waarin klassieke sprookjesverhalen een andere wending krijgen. Welk karakter zou jij zijn in jouw versie van de traditionele sprookjes?

  “In elk van de personages zit wel iets van mezelf, maar de meest letterlijke gelijkenis is die met Doornroosje. Dat is ook een verhaal waar veel vrouwen van mijn leeftijd en mama’s zich in herkennen. Ik hoop in ieder geval voor jullie dat dat gevoel bij ons blijft en sterft. Dat gevoel van: ‘je mag en je kan alles doen wat je maar wil.’ Dat is keitof, maar het brengt ook veel druk met zich mee. Want je moet dan ook ineens alles doen wat je maar wilt en dat een valkuil waar ik redelijk vaak in trap of ingetrapt ben.”

  “Ik zit exact in zo’n periode natuurlijk, want er worden mij veel vragen gesteld. Ik zeg niet op alles ja, maar wel op veel dingen, omdat er ook veel leuke dingen zijn. Zelfs de weinige dingen waar ik ja op zeg, zijn eigenlijk procentueel gezien nog heel veel. Dat is dan wel een Doornroosje-situatie van oververmoeid, overgestresseerd en overwerkt zijn en daar herken ik mezelf jammer genoeg heel hard in.”

  © 2023 StampMedia / Feraye Ozyurek

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie