More

  Elektrische-autoproducent Rivian is grootste Amerikaanse bedrijf zonder inkomsten

  Elektrische-autoproducent Rivian is grootste Amerikaanse bedrijf zonder inkomsten

  -

  De aandelen van Rivian, een elektrische-autoproducent uit de VS, zijn slechts drie dagen na de initiële beursgang met wel 67 procent gestegen. Dat maakt van het bedrijf het grootste bedrijf binnen de VS dat geen enkele vorm van inkomsten heeft. Rivian heeft tot nu toe nog bijna geen enkele wagen geleverd.

  Rivian, dat gesteund wordt door zowel Amazon als Ford, heeft vandaag de dag een marktwaarde van meer dan 110 miljard dollar. Dat zet Rivian direct op de vijfde plaats van alle automerken in de wereld, waarbij het meer waard is dan bekende namen als GM, Daimler en Ford.

  Opvallend is dat de autoproducent de troon van een andere autoproducent van elektrische wagens overneemt. Lucid Group Inc., een bedrijf dat ook zelf nog bijna geen enkele auto heeft geleverd, heeft een marktwaarde van een slordige 70 miljard dollar.

  Rivian is van plan om in de komende jaren elektrische bestelwagens, pickup trucks en off-road voertuigen uit te brengen. Daarmee onderscheidt het zich van concurrenten zoals Tesla, dat voornamelijk luxe gezinswagens heeft uitgebracht. Rivian hoopt hiermee een marktsegment te bereiken dat tot nu toe nog bijna 100% uit benzine- en dieselwagens bestaat.

  Een elektrische vloot voor Amazon

  Hoewel Rivian nog geen honderd auto’s heeft geleverd, hoopt het daar binnenkort verandering in te brengen. Amazon heeft alvast 100.000 Rivianbusjes besteld, die tegen 2030 zouden moeten worden geleverd. De Amerikaanse zakenreus verwacht tegen volgend jaar zelfs al 10.000 Rivianvoertuigen in handen te hebben. 

  Amazon is van plan om volledig over te schakelen op elektrische voertuigen en Rivian speelt daarin een sleutelrol. Het bedrijf van Jeff Bezos speelt een grote rol in de beursgang van Rivian en heeft er alle belang bij dat het bedrijf succesvol wordt. Amazon bezit immers 20 procent van de aandelen van Rivian.

  Klimaatdoelstellingen

  De opkomst van een toenemend aantal nieuwe fabrikanten van elektrische-voertuigen is geen toeval. De laatste jaren wordt er steeds meer druk uitgeoefend op politici en regeringen wereldwijd om iets te doen aan de nakende klimaatcrisis. Een transitie naar elektrisch rijden is daarbij volgens veel experts noodzakelijk. Voorlopig doet ons land het nog niet zo goed op dat vlak vergeleken met de buurlanden.

  Ook België zal in de komende decennia een ware transformatie meemaken. De Vlaamse regering kondigde onlangs immers nog aan dat alle nieuwe auto’s en bestelwagens vanaf 2029 elektrisch zullen moeten zijn. Omdat er nog niet veel elektrische bestelwagens op de markt zijn, zou Rivian dus ook best wel eens in ons land kunnen opkomen. 

  Elektrische bubbel

  Volgens sommige economische experts worden bedrijven als Tesla en Rivian momenteel zwaar overgewaardeerd. Door een algemeen enthousiasme voor elektrisch rijden staan de aandelen van deze bedrijven momenteel torenhoog, maar dat betekent niet dat ze in de realiteit zo veel waard zijn. Bedrijven als Nikola genoten aanvankelijk immers ook een hoge beursgang, waarna hun aandelen snel kelderden. 

  Universitair onderzoeker Auke Hoekstra van de Technologische Universiteit Eindhoven is alvast skeptisch. “Ik ben zelf geen beleggingsexpert, maar als ik hoor dat een bedrijf als Tesla méér waard is dan alle andere automakers bij elkaar, denk zelfs ik als enthousiasteling wel eens dat het op de beurs een beetje de spuigaten uitloopt.” Rivian verwacht voor het komende jaar alvast geen winst te maken.

  Advertentie
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer