More

  EEN OVERZICHT: De fases van de exit-strategie op een rij

  -

  Vrijdagavond gaf de Nationale Veiligheidsraad een lange persconferentie waarin de exit-strategie uit de doeken gedaan werd. Daarin werd beslist dat de scholen de deuren zullen openen vanaf 18 mei, winkels openen de deuren vanaf 11 mei. Wij geven u een overzicht.

  KORTE SAMENVATTING:

  • Bedrijven mogen de deuren openen vanaf 4 mei, telewerken blijft wel de norm
  • Vanaf 4 mei mag je met twee personen sporten
  • Alle winkels openen vanaf 11 mei
  • Scholen openen vanaf maandag 18 mei, proefdraaien kan vanaf vrijdag 15 mei
  • Mondmaskers zijn verplicht in het onderwijs (leerlingen en personeel) en bij iedereen die het openbaar vervoer gebruikt (ouder dan 12 jaar). Ook op het werk indien niet aan de social distancing kan voldaan worden

  Fase 1a (vanaf 4 mei)

  De exit-strategie is opgesplitst in verschillende fases, die zal afhangen van de evolutie van de epidemie. Het is daarom mogelijk dat bepaalde maatregelen na verloop van tijd opnieuw teruggeschroefd zullen worden.

  De industrie en de B2B-diensten kunnen vanaf 4 mei openen, hetzij met respect voor de social distancing-maatregelen. De winkels blijven gesloten, ter uitzondering zullen de stoffen- en fournituren-winkels de deuren wel kunnen openen. Sporten zal vanaf 4 mei toegelaten zijn met maximaal 2 personen (tennis, kajak, …), in tegenstelling tot één persoon op dit moment. Het ontvangen van vrienden of anderen bij je thuis is niet toegelaten.

  Fase 1b (vanaf 11 mei)

  Vanaf 11 mei kunnen alle winkels opnieuw de deuren openen, hetzij onder strikte voorwaarden. Die zullen later deze week bepaald worden

  Fase 2 (vanaf 18 mei)

  De kappers zullen vanaf 18 mei de deuren kunnen openen, dat zal op afspraak zijn. De voorwaarden worden later bekendgemaakt. De horeca blijft gesloten, de heropening van musea wordt overwogen, hetzij onder voorwaarden. De mogelijkheid van privé-bijeenkomsten thuis worden bestudeerd voor de tweede fase, daar is nog geen uitsluitsel over.

  Fase 3 (vanaf 8 juni)

  Verschillende zaken moet nog bestudeerd worden voor de derde fase. Zo zal de horeca ten vroegste de deuren openen vanaf 8 juni. In eerste instantie zullen de restaurants openen en later nog de cafés en bars.

  De beslissing omtrent kampen van jeugdbewegingen en zomerstages zal tegen eind mei vallen. Ook de beslissingen rond meerdaagse reizen (binnen en buiten België), toeristische attracties (dierentuinen, pretparken, …) en kleinschalige evenementen (uitgezonderd massa-evenementen zoals festivals) worden later bekendgemaakt.

  Mondmaskers

  Het dragen van mondmaskers is sterk aangeraden. In bepaalde gevallen zal het dragen van mondmaskers verplicht zijn, zoals op het openbaar vervoer (voor iedereen vanaf 12 jaar).

  Het dragen van een mondmasker zal tevens verplicht zijn in het onderwijs, voor zowel leerlingen als personeel. Ook op het werk zijn mondmaskers verplicht, in het geval dat niet aan social distancing kan voldaan worden.

  Iedere burger zal minstens één mondmaskers ontvangen en twee filters, de concrete details worden later onthuld. Vermoedelijk ontvangen je die binnen enkele weken in je brievenbus. Er zullen verder ook richtlijnen verspreidt worden rond alternatieven (zoals andere materialen ter bescherming van neus en mond en het zelf vervaardigen van mondmaskers). Vanaf 4 mei zullen om die redenen ook stoffenwinkels de deuren kunnen openen.

  Onderwijs

  Op vlak van onderwijs werd beslist om de scholen de deuren te laten openen vanaf 18 mei. Scholen kunnen op 15 mei reeds proefdraaien. Zo kan het weekend daartussen ingezet worden om eventuele problemen op te lossen. Kleuterscholen blijven zeker gesloten tot eind mei. Op vlak van lager en middelbaar onderwijs kunnen maar telkens drie leerjaren heropgestart worden. Les zal gegeven worden in kleinere groepen

  Voorrang zal gegeven worden aan de afstudeerjaren, de eerste twee leerjaren (in de lagere scholen) en de praktijkgerichte opleidingen. Er zal tevens opvang voorzien worden voor kinderen van ouders die werken in niet-essentiële sectoren.

  Ook in het onderwijs zal het dragen van mondmaskers (of een andere mond-neusbedekking) verplicht zijn voor alle kinderen ouder dan 12 jaar. Ook de personeelsleden moeten de hele dag door een mondmasker dragen. Ook water, zeep en handengel moeten ter beschikking staan van de leerlingen en personeel. Het ontsmetten van de handen zal ook moeten gebeuren bij het toetreden van de lokalen (bijvoorbeeld na de speeltijd). Na elke schooldag en na elke wissel van een groep leerlingen moeten de klassen ontsmet worden.

  Er moet tevens een specifieke ruimte worden voorzien voor zieke leerlingen, dat moet uitgerust zijn met een digitale thermometer die op afstand kan werken, handschoenen en mondmaskers voor de persoon die de leerling begeleidt in afwachting van de komst van de ouders.

  Sociaal leven

  Ons sociaal leven ligt al een tijd stil. De Nationale Veiligheidsraad had hieromtrent goed nieuws. Zo zal het vanaf 4 mei toegelaten zijn om met maximaal twee vrienden te sporten. De mogelijkheid van privé-bijeenkomsten thuis worden bestudeerd voor de tweede fase (vanaf 18 mei). Daar is nog geen uitsluitsel over.

  Tests en contact tracing

  Contact tracing is een belangrijk gedeelte van de exit-strategie. Mensen die positief getest hebben op het coronavirus zullen bevraagd worden naar hun contacten van de afgelopen dagen. Er zal een operationeel callcenter opgericht worden in elk gemeenschap/gewest, met een totaal van zo’n 2.000 contact tracers. Er wordt gemikt op 4 mei om de callcenters op te starten. 

  Ons land mikt erop om de testcapaciteit tegen 4 mei te verhogen naar 25.000 tot 30.000 PCR-testen per dag. Een opschaling zal mogelijk zijn tot 45.000, indien noodzakelijk. 

  Bekijk de persconferentie via hieronder.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie