More

  Earth Day: onze 7 milieuvriendelijke tips om duurzaam te leven

  -

  Advertentie
  Advertentie

  Vandaag is het Earth Day, dat draait rond de bewustmaking van de gevolgen van ons gedrag op onze planeet. Wij sommen 7 zaken op die jouw ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken.

  1. Bamboe tandenborstels en tandpasta tabletten

  Wist je dat alle tandenborstels die je ooit in je leven hebt gebruikt vandaag nog steeds bestaan en waarschijnlijk ergens ronddrijven in de oceaan? Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Tandenborstels die gemaakt zijn van bamboe zijn veel beter voor het milieu. Ook de tube van je tandpasta is super vervuilend en daarom zijn tandpasta tabletten die in biologisch afbreekbare zakjes verkocht worden een goed alternatief. Voor 11,95 (aff.) haal je een bamboe tandenborstel in huis bij Bol.com.

  2. Sodastream

  Misschien heb je in deze al in huis liggen, maar ook een Sodastream beperkt je afvalberg. Bruisend water in plastieken flessen kopen zorgt voor onnodig veel afval. Met een Sodastream verander je jouw kraantjeswater eenvoudig in bruisend water. Je kan het zo gek niet bedenken of je vind wel een smaakje van een bekende frisdrank om in je Sodastream te doen. Voor een Sodestream betaal je zo’n 60 euro. Ook flessenwater laat je tot het verleden horen met een herbruikbare drinkbus.

  3. Thrift shoppen

  De laatste jaren is het weer helemaal in. Koop je nieuwe kleren in een kringloopwinkel in plaats van bij fast fashion merken. Het is goed voor het milieu, maar ook veel goedkoper als je op zoek bent naar merkkledij. Als je goed zoekt, kom je zeker wat parels tegen. Ga eens langs in Het Spit, Think Twice, Riot of Episode. Ook online zijn er heel wat tweedehandszaken te vinden.

  4. Herbruikbare wattenschijfjes

  Een wattenschijfje is misschien klein en ook niet van plastiek, maar toch is het vervuilend. Wanneer je elke avond je make-up eraf haalt met 1 wattenschijfje, zijn dat toch al makkelijk 30 wattenschijfjes per maand en 365 per jaar! Niet te vergeten dat die schijfjes telkens in een plastic verpakking komen. Er zijn veel herbruikbare opties op de markt. Je gebruikt de wattenschijfjes 1 keer en daarna was je ze in de wasmachine en zo kan je ze onbeperkt opnieuw gebruiken.

  5. Metalen, bamboe of glazen rietjes

  Dankzij de VSCO-girls op TikTok waren we hier al van op de hoogte. Rietjes zijn pure plastiekverspilling en de schildpadden in de zee verstikken zich erin. Je kan rietjes dus beter voorgoed verbannen, maar als je toch geen afscheid kan nemen van je ice coffee met rietje kan je altijd gaan voor een metalen, bamboe of glazen alternatief.

  6. Herbruikbare mondmaskers

  Wegwerpmondmaskers hebben jammer genoeg vorig jaar hun intrede moeten doen. Gelukkig is ook hier een ecologisch alternatief voor. Ofwel kruip je zelf achter je naaimachine en knutsel je ze zelf in elkaar, of als je toch niet zo een creatieveling bent koop je er gewoon eentje. Je kan er bijvoorbeeld een kopen van een goed doel zoals ‘Think Pink’; zo ben je ecologisch en steun je het goede doel: een win- win situatie dus! Vergeet er wel geen filter in te plaatsen.

  7. Vegetarisch eten

  De laatste en misschien wel de beste tip: eet vegetarisch. De vee-industrie is verantwoordelijk voor 14,5 procent van de broeikasgassen volgens de Voedsel- en landbouworganisatie. Tegenwoordig vind je prima vleesvervangers in de supermarkt die de smaak van vlees nabootsen. Let wel op dat je een duurzame vleesvervanger koopt, want ook de ecologische voetafdruk van de sojateelt heeft impact op de planeet.

  Lees Meer

  Advertentie