More

  Dua Lipa – ‘Future Nostalgia’: Nu al hét popalbum van 2020 (★★★★½)

  -

  Een week vroeger dan geanticipeerd verschijnt ‘Future Nostalgia’ vrijdag bij Warner. Een lek zorgde ervoor dat het album reeds vorig weekend te beluisteren was, waardoor de Brits-Albanese Dua Lipa (24) genoodzaakt was om haar album uit te brengen als een soort van mondiaal anti-coronamedicijn. Disco Quarantaine!

  In tijden waar de wereld even bijna niet te onderscheiden valt van ‘Contagion’ of ‘Cordon’ kunnen we massaal een opkikker gebruiken. Alsof ze de noodkreet al een jaar geleden hoorde aankomen, is Dua Lipa er vandaag met haar langverwachte tweede album. Amper 24 is ze – Lipa is namelijk kind van ’95 – maar toch werd haar debuut uit 2017 het meest gestreamde album van een vrouwelijke artieste aller tijden. Daarmee laat ze artiesten als Beyoncé, Adele en Ariana Grande ver achter zich.

  Dua Lipa: ‘Ik wou muziek maken die naast mijn favoriete popklassiekers zouden passen.’

  Dua Lipa staat voor vrolijke popmuziek die het goed doet op de radio. Muziek die aan het dansen zet. Voor de hedendaagse popartiesten betekent dat vaak een kloppartij om een eigen sound te vinden. Voor Dua Lipa bestond die smoel op haar debuutplaat voornamelijk uit haar typerende stemgeluid, maar op haar tweede album verlaat ze deze comfortzone en gaat ze volop voor retro: popmuziek met invloeden uit de discowereld. “Ik wou muziek maken die naast mijn favoriete popklassiekers zouden passen, maar die wel erg fris en uniek klinken”, aldus Dua Lipa. Zo waren popgrootheden uit de 00’s – zoals Gwen Stefani, Madonna, Moloko, Blondie – een inspiratiebron voor Dua en haar co-schrijvers.

  Disco Quarantaine

  Opener en titeltrack ‘Future Nostalgia’ beschreven we eerder als een song boordevol nostalgische synths en klanken. Die andere single ‘Don’t Start Now’ was het eerste wapenfeit van Dua en deed het meteen erg goed in de hitlijsten. Ook ‘Cool’ puilt uit van die verslavende 80’s vibe en dan hebben we het nog niet over ‘Physical’ gehad. Dat had zowel een 80’s workout anthem als een hit van Donna Summer kunnen zijn. ‘Levitating’ houdt zich dan weer klaar om jouw summer anthem te worden. Disco Quarantaine! Aan hits en mogelijke singles geen gebrek op deze ‘Future Nostalgia’.

  Dat Dua niet vies is van een sample getuigt ‘Love Again’, daarin herken je meteen Al Bowlly ‘My Woman’. Die kan je beter kennen als het 90’s ‘Your Woman’ van White Town, al overtreft Dua deze genadeloos. Op ‘Break My Heart’ – haar meest recente single – krijg je samples te horen uit ‘Need You Tonight’ van INXS. Vergis u niet, ze mag dan wel enkele samples gebruikt hebben en zich inspireren op andere popklassiekers, maar toch klinkt ze meer eigen dan ooit tevoren.

  ‘Een ballade waar FEMEN en Pussy Riot jaloers op zijn.’

  Verder klinkt ‘Hallucinate’ als synthpop die ook de heren van Years & Years zouden brengen. Het is song die het overal goed doet en die gemaakt is voor dansende mensenmassa’s op festivals. ‘Good In Bed’ puilt dan weer uit van fun, terwijl afsluiter ‘Boys Will Be Boys’ een ballade is waar FEMEN en Pussy Riot jaloers op zijn. Voor Dua Lipa zal ‘Future Nostalgia’ waarschijnlijk de geschiedenis ingaan als een chaotische release, maar het zal vooral onthouden worden als een lichtpunt in de coronacrisis én vooral in de popmuziek van de 20’s.

  Op de hoogte blijven van de nieuwste releases? Volg onze Must Discover afspeellijst op Spotify.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie
  Voor Dua Lipa zal 'Future Nostalgia' waarschijnlijk de geschiedenis ingaan als een chaotische release, maar het zal vooral onthouden worden als een lichtpunt in de coronacrisis én vooral in de popmuziek van de 20's.Dua Lipa - 'Future Nostalgia': Nu al hét popalbum van 2020 (★★★★½)