More

  DRONEGIDS DJI Mini SE, Mini 2, Air 2 en Air 2S | Een drone kopen: waar moet je op letten?

  DRONEGIDS DJI Mini SE, Mini 2, Air 2 en Air 2S | Een drone kopen: waar moet je op letten?

  -

  Plan je om een drone te kopen, maar weet je niet waar te beginnen? Wij sommen in dit overzicht alles op wat je moet weten over de aankoop van een drone. 

  De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is het doel van je dronevluchten. Ben je op zoek naar recreatief speelgoed of plan je video’s of fotografie te maken met de drone? Afhankelijk van die keuze kom je bij verschillende drones en prijscategorieën terecht.

  Gewicht van belang

  Een belangrijk elementen om rekening mee te houden is het gewicht van de drone. Zo ben je gebaat bij een drone die minder weegt dan 250 gram, dat zorgt ervoor dat je jouw drone niet hoeft te registreren. Weegt jouw drone meer dan 250 gram? Dan zal je jouw drone online moeten registreren bij DG Luchtvaart via het Drone Portaal. Dat is ook het geval wanneer jouw drone minder dan 250 gram weegt en uitgerust is met een camera.

  Bovendien heb je voor een registratie ook een verzekering nodig. Zo zal je verplicht zijn om een polisnummer op te geven bij de registratie van jouw drone. Je gaat het best ten rade bij jouw verzekeringsmakelaar. In sommige gevallen is jouw drone verzekerd via de familiale verzekering.

  Ben je van plan om gewoonweg in je tuin rond te vliegen? Dan vind je al simpele speelgoed drones vanaf 30 euro. Al moet je er niet erg veel van verwachten, vaak beschikken ze maar over een heel kleine accu, waardoor ze maar enkele minuten kunnen vliegen.

  DJI drones vergeleken

  Ook drones met camera’s komen in verschillende vormen en maten. Online vind je merkloze drones die voor lage prijzen 4K-kwaliteit beloven, maar vaak zijn ze kwalitatief minderwaardig, onbetrouwbaar en snel stuk. Je kiest daarom beter voor een bekend merk als DJI. Zij staan bekend als maker van drones, gimbals en andere camera gerelateerde apparatuur. DJI verkoopt drones in verschillende prijsklassen en vormen. Hun meest goedkope toestel is de DJI Mini SE. Daarover krijg je een capabele drone die video’s tot in 2,7K kan schieten. Je kan bovendien 30 minuten vliegen op één batterijlading. Voor de DJ Mini SE betaal je 299 euro (Bol.com, aff.).

  Een prijsklasse hoger vinden we de DJI Mini 2. Langs de buitenkant ziet het toestel er net uit als de DJI Mini SE, maar binnenin is er heel wat veranderd. Zo kan de DJI Mini 2 net wat sneller vliegen en kan het bovendien beelden maken tot in 4K. De vliegtijd van de DJI Mini 2 is ook slechts een minuutje langer, maar de grote winst zit in de toevoeging van Occusync. De technologie kan de drone op grote afstand in verbinding houden met de controller, terwijl de DJI Mini SE op een onstabiele wifi-verbinding draait. Daardoor kan je met de DJI Mini SE minder ver vliegen en riskeer je soms de verbinding kwijt te geraken. Een DJI Mini 2 vind je vanaf 490 euro (Bol.com, aff.).

  Nog een categorie hoger vind je de DJI Mavic Air 2. Het toestel weegt een pak meer (570 gram) en is dan ook een stuk groter. Het toestel is daardoor minder makkelijk mee te nemen op reis. Bovendien zal je, naast de registratieverplichting, een verplichte online-opleiding moeten volgen en een online theorie-examen moeten afleggen. Het toestel is daarom geschikt voor de meer ervaren vlieger. Intern beschikt de Mavic Air 2 over een grotere sensor, daardoor kan je betere opnames maken bij weinig licht. Denk aan de zonsopgang en -ondergang. Video kan je net als met de Mini 2 in 4K opnemen, maar de Air 2 kan dat tot 60fps. De Mini 2 neemt maximaal in 4K 30fps op. Dankzij het D-Cinelike profiel kan je de beelden achteraf ook makkelijk color graden. Foto’s maken kan met de Mavic Air 2 in 12MP of in 48MP.

  Qua snelheid vliegt de DJI Mavic Air 2 de Mini 2 voorbij. Zo heeft de Mavic Air 2 een maximumsnelheid van 68,4 km/u. Dat is ongeveer 10 km/u sneller dan de DJI Mini 2. Je kan met de Mavic Air 2 ook timelapses maken. DJI belooft een vliegtijd van 34 minuten met de Mavic Air 2. Op het toestel zitten ook sensoren die moeten voorkomen dat je tegen andere objecten vliegt. Het toestel kost 755 euro bij Coolblue (aff.).

  De DJI Air 2S is nog een tikkeltje geavanceerder. Net zoals de Mavic Air 2 zal je een opleiding moeten volgen en een examen moeten afleggen. De Air 2S beschikt over verbeterde filmmogelijkheden. Zo heeft het toestel een grotere sensor en kan het video aan een hogere bitrate afleveren, maar ook 5,4K aan 30fps behoort tot de mogelijkheden op de Air 2S. Foto’s schieten doe je in 20MP. De Air 2S beschikt bovendien over MasterShots, daardoor kan je onder meer met artificiële intelligentie een voorgeprogrammeerde vlucht afleggen.

  Qua prestaties vliegt de Air 2S even snel vooruit als de Mavic Air 2, maar de Air 2S kan wel sneller klimmen en dalen. De accuduur van de Air 2S is kleiner dan die van de Mavic Air 2: zo kan je met de Air 2S 31 minuten vliegen, in plaats van 34 minuten met de Mavic Air 2. Een minpunt van de Air 2S is de werkingstemperatuur. Zo kan je de DJI Air 2S niet gebruiken bij een temperatuur onder 0 graden. De Mavic Air 2 blijft normaal werken tot -10 graden.

  Volgens DJI kan je met de Air 2S iets verder vliegen, dat komt door de toevoeging van meer antennes, maar in de praktijk doet zich dat weinig voor, aangezien je accu toch leeg zou geraken vooraleer je drone terug thuis is. Ook op de DJI Air 2S zitten sensoren die je drone veilig moeten houden van muren en andere obstakels. Een Air 2S kan je bij Bol.com (aff.) voor 919 euro aankopen.

  Conclusie

  Ben je op zoek naar een instapmodel? Ga dan voor de DJI Mini SE. Daarmee kan je een eerste ervaring opdoen in de wereld van drones. Met de Mini 2 kan je uitstekende beelden maken in 4K-kwaliteit en het toestel is uitermate geschikt om mee op reis te nemen. Gebruik je jouw drone voor professionelere doeleinden? Dan kijk je beter naar de DJI Mavic Air 2 en de DJI Air 2S. Let op, want je zal dan een online opleiding en examen moeten volgen.

  Advertentie
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer