More

  Dodie ‘Build A Problem’: Een avondrit met openstaande ramen (★★★★)

  Dodie ‘Build A Problem’: Een avondrit met openstaande ramen (★★★★)

  -

  Een ondergaande zon, het ruisen van de zee of bruisen van de stad en een aangename stilte. Dat gevoel wekt Dodie’s Build A Problem bij ons op. Met prachtige strijkinstrumentaties en pakkende nummers sleurt ze je meteen mee in haar eigen fantasie, en laat ze je soms met een krop in de keel achter. Dit is Dodie’s beste werk.

  Bij elk nummer op het album kan je je precies voorstellen wat je hoort te doen wanneer je het speelt. Op de vloer liggen en gehypnotiseerd naar I Kissed Someone (It Wasn’t You) luisteren, starend in de spiegel met Cool Girl meeneuriën, helemaal opgedirkt voor niemand in het bijzonder. De zomer mag er snel aankomen, nu we deze parels hebben om met de wind in de haren te beluisteren.

  It’s a me thing

  Wij zouden dit album elke dag op herhaling kunnen spelen, op zoek naar de woorden van iemand die begrijpt wat we allemaal wel eens doormaken. Van momenten dat je wanhopig graag naar huis wil gaan, avonden waarop je wenste meer in het heden te kunnen leven, tot momenten dat je hoofd tilt slaat en je iemands stiltes verkeerd interpreteert.

  En de instrumentale momenten met strijkorkesten… die nemen je mee naar een droomachtige wereld waar je werkelijk op je parketten vloer ligt en naar het plafond staart om je leven te overdenken. Voor mensen die worstelen met hun zelfbeeld, sociale vaardigheden of fouten die ze in het verleden maakten, is dit een topper. Je voelt je even opgelucht dat je niet de enige bent die de meest banale zaken honderd keer overdenkt.

  (Lees verder onder de video)

  De klassiekers

  Ook de liedjes When en Rainbow maken een verschijning. We kennen ze al enkele jaren van Dodie’s live optredens, maar hadden nog nooit een studio versie gehoord. De nieuwe versie van When klinkt anders dan het oorspronkelijke nummer, met violen en een zweverige instrumentatie. Maar wanneer je lyrics zoals “Am I the only one wishing life away? Never caught up in the moment, busy begging the past to stay” hoort, krimpt het kind in jezelf toch weer een beetje samen. Een vreemde maar aangename reactie die we wel vaker krijgen bij Dodie, die zelf ook moeilijkheden heeft met opgroeien.

  Niet niche

  En hoewel wij duidelijk al betoverd zijn door de klanken en betekenissen van elk nummer, is dit album een aanrader voor iedereen die van indie of klassieke muziek houdt. Als regelmatige pop-luisteraars zouden we van onszelf niet verwachten dat we zo graag naar Dodie’s muziek luisteren, maar sinds de zomer van 2018 betovert ze ons al volop.

  En haar nummers zoals Would You Be So Kind en Intertwined – waartoe we ons toen moesten beperken – vallen op geen enkele manier te vergelijken met deze versie van Dodie. Rustig, relaxed, laid-back of nostalgisch en mijmerend … Dodie heeft een stijl op zich. Ze gaat niet voor de schreeuwerige nummers maar ze gaat onderwerpen over maatschappelijke problemen ook niet uit de weg.

  Wij kijken ook erg uit naar de nummers van de deluxe versie, met liedjes die ze tijdens het begin van de quarantaine in 2020 schreef. Als je een moment voor jezelf wil nemen, of muziek zoekt om op de achtergrond te spelen terwijl je werkt, dan is dit hét album om te beluisteren. En natuurlijk, de perfecte soundtrack voor die avondrit met openstaande ramen.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie
  Een ondergaande zon, het ruisen van de zee of bruisen van de stad en een aangename stilte. Dat gevoel wekt Dodie’s Build A Problem bij ons op. Met prachtige strijkinstrumentaties en pakkende nummers sleurt ze je meteen mee in haar eigen fantasie, en laat...Dodie 'Build A Problem': Een avondrit met openstaande ramen (★★★★)