More

  Dit zijn de maatregelen van het Overlegcomité: sluiting niet-essentiële winkels, één knuffelcontact, scholen gesloten tot 15 november

  Advertentie

  -

  De semi-lockdown met de sluiting van de horeca heeft onvoldoende invloed gehad op de huidige besmettingscijfers. Daarom heeft het Overlegcomité beslist om nieuwe maatregelen in te voeren.

  “Op dit moment is er maar een keuze en dat is achter de mensen van de zorg te gaan staan. Dat kan maar op één manier en de manier waarop we daar met z’n allen aan kunnen bijdragen, dat is maximaal al onze fysieke contacten te gaan beperken. Zo kort als het kan, maar we gaan het zolang aanhouden als het moet”, ging premier De Croo van start tijdens de persconferentie van het Overlegcomité. “Dit zijn de maatregelen van de laatste kans. Als we de curve snel willen doen dalen, dan ligt het vandaag in onze handen, dan ligt het vandaag in uw handen”, vulde hij aan.

  Wij hebben hieronder de nieuwe maatregelen samengevat. Ze zullen tot zondag 13 december gelden en gaan vanaf de nacht van zondag op maandag in. Er volgt een evaluatie voor de winkels voor 1 december. De verschillende regeringen beloven bijkomende steunmaatregelen.

  Regel van vier vervalt indoor

  U mag slechts één persoon thuis uitnodigen, dat is uw knuffelcontact. Die knuffelcontact blijft gelden per persoon. Voor alleenstaanden geldt er een uitzondering. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) legt uit dat een alleenstaande meer dan één knuffelcontact kan hebben: “Zorg er dan voor dat je die personen niet voortdurend wisselt, kies mensen waarmee je door deze moeilijke periode gaat. Precies om ervoor te zorgen dat het virus niet van de ene op de andere springt.” Het blijft dus zo dat je slechts één persoon tegelijk mag uitnodigen.

  De regel van vier blijft wel van toepassing buiten, mits afstand en mondmasker om bijvoorbeeld buiten te sporten.

  Alle niet-essentiële winkels sluiten

  Alle niet-essentiële winkels dienen de deuren te sluiten. Thuislevering en afhalingen in de winkels blijven mogelijk. Voedingswinkels en supermarkten blijven open. Garages en fietsenwinkels kunnen enkel nog herstellingen uitvoeren.

  Niet-medische contactberoepen sluiten

  Niet-medische contactberoepen, zoals schoonheidssalons en kappers dienen de deuren te sluiten.

  Scholen sluiten langer de deuren

  Scholen sluiten de deuren tot 15 november. Zo zal de herfstvakantie twee weken duren. Alle contactonderwijs wordt opgeschort tot 16 november. Het basisonderwijs opent met 100% contactonderwijs. Het secundair onderwijs splits op: de eerste graad zal 100% contactonderwijs hebben, de tweede en derde graad zullen 50% contactonderwijs krijgen tot minstens 1 december. Daarna wordt het mogelijk om opnieuw naar 100% contactonderwijs te gaan.

  Het (deeltijds) kunstonderwijs tot 12 jaar kan aan contactonderwijs doen. Boven de 12 jaar kan maximaal met groepen van 4. 

  Het hoger onderwijs schakelt tot het einde van het jaar over tot afstandsonderwijs. Het eerste jaar kan vanaf 1 december opnieuw voor een deel contactonderwijs krijgen. Practica kunnen ook ‘on campus’.

  Telewerk verplicht

  Tot vandaag was telewerken “de regel”, dus was het niet verplicht. Voortaan zal telewerk opnieuw verplicht worden. Wanneer telewerk niet mogelijk is, dan zijn mondmaskers en verluchting verplicht. “Bedrijven kunnen doorwerken, maar alleen als de regels toegepast worden”, legde premier De Croo uit.

  Begrafenissen met maximaal 15 personen

  Op een begrafenis kunnen maximaal 15 personen aanwezig zijn. Een koffietafel of receptie achteraf wordt verboden.

  Vakantieparken sluiten, restaurants en bars in hotels sluiten

  Vanaf 3 november sluiten de vakantieparken hun deuren. De indoor- en outdooractiviteiten worden tot dan gestaakt. Zwembaden, restaurants en bars worden gesloten. Restaurants en bars in hotels sluiten. Maaltijden kunnen enkel nog genuttigd worden op de kamer. Dierenparken sluiten de deuren.

  Je kan de maatregelen uitgebreid nalezen via www.info-coronavirus.be.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer