More

  Dit zijn de maatregelen die het Overlegcomité heeft aangekondigd: avondklok en sluiting horeca

  Advertentie

  -

  Het Overlegcomité heeft nieuwe maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Zo zal de horeca de deuren sluiten en wordt voor het nationale grondgebied een avondklok ingesteld. We zetten de maatregelen op een rijtje. Alle maatregelen gaan maandag in.

  “We zitten in de hoogste alarmfase”, zei premier De Croo op de persconferentie na het Overlegcomité. Afgelopen maandag werd een recorddag met meer dan 8.500 bevestigde besmettingen genoteerd. De teller voor dinsdag staat momenteel op 7.565 bevestigde besmettingen, dat is een voorlopig cijfer met slechts 70% van de resultaten bekend. Viroloog Steven Van Gucht verwacht dat het definitieve cijfer boven de 10.000 besmettingen uitstijgt.

  Ook in de ziekenhuizen stijgt de druk. Zo lagen er op donderdag 1.949 COVID-19-patiënten in het ziekenhuis. De nieuwe verstrengingen zijn dan ook cruciaal om de situatie niet te laten ontsporen. “We zetten een stap terug om daarna een nieuwe stap vooruit te zetten”, aldus premier De Croo.

  Nauwe contacten worden beperkt tot maximum één

  Het aantal nauwe contacten daalt van vier naar één. Dat gaat over de zogenaamde ‘knuffelcontacten’. Zo mag je slechts nauw contact hebben met één iemand die niet onder je dak woont.

  Vier mensen thuis uitnodigen

  Het is noodzakelijk om steeds anderhalve meter afstand te houden, behalve met je huisgenoten of je nauwe contact. Voortaan mag je thuis tot vier mensen uitnodigen, maar het moet twee weken om dezelfde mensen gaan. Pas na twee weken kan je andere vrienden uitnodigen, mits rekening te houden met de afstandsregels bij diegene die geen nauwe contact is.

  Avondklok tussen middernacht en 5 uur

  Het zal voortaan verboden zijn om zich op straat te begeven tussen middernacht en vijf uur ’s ochtends. Nachtwinkels moeten de deuren sluiten om 22 uur, ook de verkoop van alcohol na 20 uur wordt verboden.

  Horeca sluiting

  Net zoals in Nederland, zullen ook de Belgische cafés en restaurants de deuren sluiten. Afhaalmaaltijden blijven mogelijk tot 22 uur. De maatregel zal één maand gelden, er zal een evaluatie plaatsvinden na twee weken. Premier De Croo kondigde “omvangrijke steunmaatregelen” aan voor de horeca. Zo zal de RSZ-bijdrage tijdelijk vrijgesteld worden en het overbruggingsrecht voor zelfstandigen die de deuren moeten sluiten zal verdubbeld worden.

  Telewerk wordt de regel

  Er moet geprobeerd worden om zoveel mogelijk thuis te werken. Telewerken wordt ‘de regel’ en moet zo veel als mogelijk plaatsvinden, zolang dat het de werking van het bedrijf niet hindert. In functies waar telewerken niet kan, moet alles in het werk gesteld worden om het werken zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden.

  Protocollen zullen aangepast worden voor sport en cultuur

  De protocollen voor de sport- en cultuursector zullen binnenkort aangepast worden. Voorlopig blijven de oude gelden. Voor activiteiten die niet onder een protocol vallen is het maximum aantal bezoekers beperkt tot 40, denk bijvoorbeeld aan koffietafels na begrafenissen. 

  Geen kerstmarkten

  Het zal niet toegelaten zijn om dit jaar kerstmarkten te organiseren. Markten en kermissen kunnen doorgaan, maar het wordt verboden om er drank en voeding te nuttigen.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer